Съвсем скоро след сагата GameStop, която припомни, че екстремният ливъридж и нереалистично големите лихвени проценти крият сериозни рискове за пазарите, сега "Уолстрийт" е изправен пред нов такъв скандал.

Този път в него е намесено името на хедж фонда Archegos Capital Management - малко позната компания, успяла тайно да изгради портфолио на стойност от десетки милиарди долари.

Проблемите, свързани с фонда, започнаха още в петък, когато той беше принуден да постави на пауза свои инвестиции. В резултат на това акциите на компании, като Viacom и Discovery се сринаха. Пазарната оценка на първата от тях се сви наполовина.

Междувременно гиганти от банковия сектор, като Credit Suisse и Nomura също записаха спад на акциите си, след като случаят с Archegos удари техните приходи.

Любопитното в случая е, че допреди този уикенд малко хора въобще са знаели за съществуването на хедж фонда от Ню Йорк. Но в условията на "лесни пари" на пазара нейният създател Бил Уанг вижда възможност да изгради огромно портфолио на базата на заеми, обясняват от CNN Business.

Анализатор: GameStop е пирамида, акциите ѝ ще се сринат до 16 долара

Анализатор: GameStop е пирамида, акциите ѝ ще се сринат до 16 долара

Никой в момента не купува акциите въз основа на корпоративните фундаменти, смята Майкъл Пачър от Wedbush

А осигуреното кредитиране е толкова голямо, че предизвика истинско сътресение на "Уолстрийт", а към засегнатите компании се присъединиха още китайските интернет гиганти Baudi и Tencent Music Entertainment.

От Archegos Capital Management са използвали заеми, очевидно огромно количество, за правенето на "залози", подкрепили сериозно акциите на големи медийни компании. А този прекомерен ливъридж е бил възможен заради рекордно ниските лихви в САЩ.

Междувременно от компанията са избягвали официално публикуване на финансови резултати, като са използвали деривати, познати като суапове за обща възвръщаемост, за да замаскират някои от големите си инвестиционни позиции.

Според американското законодателство всеки инвеститор, притежаващ над 5% от дадени акции, трябва да подаде заявление до комисията по ценните книжа и борсите. В случая с Archegos обаче това правило не е било спазено.

Фиаското с акциите на GameStop ескалира

Фиаското с акциите на GameStop ескалира

То обхваща все повече компании и пазари