Количествата етер на борсите за криптовалути се сринаха през последните два дни, предаде Cointelegraph. Данните на CryptoQuant показват, че в момента на тях има само 8,1 млн. етера.

Изтеглянето им започна на 14 януари, когато в рамките на 24 часа количеството от криптовалутата на борсите се срина с 10% - от 11 до 10 млн. етера. "Борсите ще останат без етер в рамките на десет дни със сегашната скорост", посочи тогава Алекс Сандърс от Nuggets News.

По-рано днес той посочи, че скоростта на изтегляне на криптовалутата се е ускорила през последните 48 часа, когато още 20% от нея вече не са на тържищата. В сравнение с май миналата година, когато беше постигнат рекорд от 14,1 млн. етера на борсите, количеството им днес се е свило с цели 42,5%.

Това е най-ниското им количество от юли 2018 г. насам, като понастоящем само 7% от цялото "парично предлагане" на етер се намира на борсите. За Сандърс това означава, че скоро ще се наблюдава изстрелване на цената на етера.

"Знаем какво се случи, когато търсенето на биткойн изпревари предлагането", посочва той. "Цената му се увеличи четворно в рамките на 90 дни."

При биткойн се наблюдава подобна динамика, но в значително по-малки размери. Данните на CryptoQuant показват, че резервите на борсите са спаднали с 21% от рекорда си, постигнат през март 2020 г. От октомври досега тяхното количество се е свило с 4,5%.