Европейската централна банка вероятно ще трябва отново да повиши разходите по заемите след очакваното увеличение следващата седмица. Това заяви главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн, цитиран от Bloomberg. Той подчертава, че текущата информация за основния инфлационен натиск предполага, че ще бъде удачно лихвените проценти да се повишат още.

"Това, което ще направим през месец май ще зависи до голяма степен от данните", но нищо не трябва да бъде на "автопилот", коментира шефът на ЕЦБ.

С тези си думи главният икономист на Европейската централна банка потвърди мнението на управителя на ЕЦБ Кристин Лагард, която миналата седмица заяви, че ведомството ще бъде принудено да продължи да повишава лихвите и след мартенското си заседание.

Снимка 595543

Източник: EPA/БГНЕС

Тя описа увеличението през март като необходимо и много вероятно, като каза, че служителите на ЕЦБ ще направят всичко възможно, за да охладят инфлацията до целта от 2%.

Икономистите очакват на предстоящото заседание на 16 март ЕЦБ да повиши референтния си лихвен процент с половин процентен пункт. Служителите на регулатора вече увеличиха лихвата по депозитите с 300 базисни пункта до 2,5%, като пазарите залагат, че тя ще достигне връх от 4%.

Филип Лейн акцентира над намаляването на ценовия натиск от суровини, икономическа активност и затруднения в доставките, частично компенсирани от разходите за храна и труд. Той очаква ръстът на заплатите да стимулира основната инфлация тази година, като според него "справедливи" са увеличенията на заплатите от 4 до 5%.

БНБ: През януари растат лихвите по кредитите на бизнеса

БНБ: През януари растат лихвите по кредитите на бизнеса

В същото време спадат лихвите по депозитите на домакинствата