През последните седмици все повече икономисти започнаха да се оттеглят за V-образното възстановяване, особено на фона на пиковия брой болни от коронавирус на глобално равнище. Но тепърва започват да се виждат както отраженията върху икономиката, така и по-мрачната картина, която вероятно ще настъпи, когато на много места по света помощите на правителствата започнат да пресъхват.

В САЩ, въпреки относителното възстановяване на пазара на труда, все още броят на безработните е 50 млн. души, припомнят от Zero Hedge. Те получават не само стандартните помощи за безработица, но и извънредни плащания, осигурени по правителствените програми, което позволи на мнозина всъщност да имат по-високи доходи, отколкото ако работиха.

Насим Талеб: Забраавете за V-образното възстановяване

Насим Талеб: Забраавете за V-образното възстановяване

Покачването на борсите ще изиграе лоша шега на икономиката, смята експерта по риска

Така делът на безработните през юни остава над 11% от населението в трудоспособна възраст. "В действителност, една от важните причини, поради които икономистите - или поне повечето от тях - спряха да говорят за V-образно възстановяване е фактът, че въпреки двумесечното покачване на броя назаетите, голям брой безработни американци скоро ще имат по-ниски доходи, а в някои случаи - доста по-ниски."

От изданието припомнят, че почти всички щати са спрели с размразяването на икономиката, а данните в реално време, използвани от Goldman Sachs, показват, през юли потреблението вместо да расте е в състояние на стагнация. "И ако всички щати решат да се откажат от мерките за отваряне, както това направиха в Калифорния, резултатът ще е бедствено състояние на потреблението."

От Goldman Sachs посочват още, че подобно политическо действие няма да окаже просто временен ефект върху растежа. "Дори и временното спиране на икономиката носи заплаха от дългосрочни щети", посочват те. "За бизнеси като баровете и ресторантите повторното затваряне на стопанството, особено когато Програмата за защита на доходите е изчерпана, ще доведе до много фалити."

Как държавата простреля пазара на труда в България

Как държавата простреля пазара на труда в България

Негативите от политиките тепърва предстои да се видят

От банката посочват още, че над 80% от новите безработни имат твърде ограничено време, за да си намерят работа, преди помощите им да се изчерпят. Лошата новина за тях е, че темпът на нарастване на заетостта също ще стагнира през юли след два месеца на растеж. "Дори и стагнацията да продължи само няколко месеца, ефектите от нея ще са много трайни", смятат от Goldman Sachs.