Що се отнася до решението, което Федералният резерв ще вземе по-късно днес, пазарите, изглежда, вече са решили, че то ще за трето поредно понижаване на основния лихвен процент. Вероятността той да бъде свит отново с 25 базисни пункта е 91%, а той да остане без промяна - едва 9%, предаде Zero Hedge.

Но не всеки от експертите е склонен да следва този консенсус. Според пазарния анализатор от компанията за диверсифицирани финансови услуги Jefferies Томас Саймънс, насрещните ветрове, срещу които се изправяше стопанството през юли и септември, са "някак затихнали". Основната причина за това е, че търговското споразумение между САЩ и Китай в момента изглежда значително по-вероятно, отколкото преди два месеца, а напреженията около Брекзит са затихнали.

Експерт: Дори и Фед да понижи лихвите до 0%, рецесията ще настъпи до 12 месеца

Експерт: Дори и Фед да понижи лихвите до 0%, рецесията ще настъпи до 12 месеца

Централната банка на САЩ ще бъде принудена да понижи цената на кредитирането още през октомври и декември, смята Дейвид Розенберг

Освен това Федералният резерв вече извършва политики, които са в унисон с останалите водещи централни банки, след като Европейската централна банка допълнително понижи основния си лихвен процент през септември и увеличи програмата за количествени улеснения. Това са именно и действията, които и Фед предприе, макар от институцията да не наричат "количествените улеснения" по този начин.

Затова по време на срещата на ръководството на банката, която ще се проведе утре, според Саймънс основният лихвен процент няма да бъде понижаван, поне засега. Според анализатора е вероятно все пак това да се случи по време на последното заседание на борда, което ще се проведе през декември.

Фед се отказа да увеличава изискванията за ликвидността на чуждестранните банки

Фед се отказа да увеличава изискванията за ликвидността на чуждестранните банки

Най-големият печеливш от това е Deutshe Bank

Така централната банка ще създаде temper tantrum (силен емоционален изблик) на пазарите. Но това е единственият начин Федералният резерв да успее да убеди пазарите, че политиките, които сега извършва, са просто необходим ход за балансиране на икономиката в средата на кризата, а не отчаян опит да се реинфлира икономика, пред която стои непосредствената възможност за изпадане в рецесия.

"Ако те продължат с поредното последователно понижаване на основния лихвен процент, никога няма да могат да излязат от цикъла на пазарните очаквания, според които винаги ще има ново свиване на процентите", посочва Саймънс пред Bloomberg. "Време е Федералният резерв да отстъпи и да види, че предишните понижавания на основния лихвен процент имат негативен ефект върху икономиката, преди да продължи с редуцирането му."

Питър Шиф: Федералният резерв не може да спре количествените улеснения

Питър Шиф: Федералният резерв не може да спре количествените улеснения

Според експерта централната банка отново се впусна в количествени улеснения, макар да не ги нарича така

Според Zero Hedge задържането на лихвата без промяна ще доведе до допълнително повишаване на кривата на доходността, което е особено важно условие за връщането на банките към ръст на доходността. Затова не е сигурно, че Пауъл ще е склонен да рискува нова възбуда на пазарите, само за да докаже, че не е останал на тяхната милост. Според Саймънс поредна интервенция в лихвената политика от страна на Федералния резерв ще доведе до падане на лихвите по държавните ценни книжа на САЩ и обръщане на кривата на доходността.

"Ще се наблюдава краткосрочен temper tantrum, но смятам, че волатилността ще отшуми бързо", каза Саймънс. "Акциите няма да го харесат, но няма да доведе до точно продължителни разпродажби."