Братята Каджи от Южна Африка стартираха цифровата платформа Africrypt през 2019 г., обещавайки на инвеститорите много добра възвръщаемост на парите им. На фона на тяхното обещание и на бума на криптовалутите, инвеститорите не закъсняха. Днес обаче Амер и Райс Каджи изчезнаха, а заедно с тях и 69 000 биткойна, равняващи се на около 3,6 милиарда щатски долара. Инцидентът е едно от най-големите престъпления в Южна Африка, а и в света, свързани с криптовалута.

Световната банка отхвърли молбата на Ел Салвадор да помогне за налагането на биткойна

Световната банка отхвърли молбата на Ел Салвадор да помогне за налагането на биткойна

Мотивът на банката е замърсяването на околната среда, до което води "копаенето" на криптовалутата

Липсващите биткойни

За първи път Africrypt показа признаци на проблеми в началото на тази година. Инвеститорите наеха адвокатска кантора, която да разгледа случая, след като Амер Каджи заяви, че компанията е била жертва на хакерска атака през април. По това време компанията вече притежаваше биткойни на стойност над 4 милиардах щатски долара.

Създателите на платформата помолиха инвеститорите да не съобщават за инцидента на властите, което допълнително предизвика признаци на недоверие. Предполагаемото обяснение беше, че това ще забави процеса на възстановяване на средствата. Скоро след това обаче инвеститорите наеха адвокатската кантора Hanekom Attorneys, която да разследва инцидента.

Според доклад, който днес става публичен, служителите на фирмата-пирамида са загубили достъп до фонови платформи 7 дни преди основателите да обявят за предполагаемия хак. По случая са били назначени националните полицейски сили в Южна Африка, които са се свързали с криптоборси, за да гарантират, че средствата на инвеститорите не са ликвидирани.

Атаката на Китай срещу биткойн срина цените на видеокартите

Атаката на Китай срещу биткойн срина цените на видеокартите

Все още обаче те са засегнати и от дефицита на чипове

Биткойнът обаче е бил изпратен в сметките на измамниците чрез механизми, които предотвратяват проследяването. Уебсайтът на компанията също е затворен.

Измамите само ще ускорят регулирането

Случаят от Южна Африка напомня донякъде на измамата, свързана с българската "криптокралица" Ружа Игнатова. И напомня, че пазарът, свързан с криптовалути все още не е добре защитен. В своя доклад за криптопрестъпленията през 2021 г. Chainalysis отбелязва, че "незаконната дейност е намаляла значително от 2019 г., но все още представлява проблем".

"Криптокралицата" Ружа Игнатова вероятно има $11 милиарда в биткойни

"Криптокралицата" Ружа Игнатова вероятно има $11 милиарда в биткойни

Според съдебни документи българката притежава 230 000 биткойни

Общият обем на транзакциите с криптовалути е над $10 милиарда

Очевидно тези цифри са това, което подтиква правителствата да въведат регулация и по-добри мерки за надзор на пазара. Заради самата идея на цифровите валути обаче, е доста трудно да се намери универсално решение. Освен това децентрализираният характер на този пазар се оказва костелив орех. Така или иначе, за регулации се говори все повече и все по-често. А когато наяве излизат тежки престъпления, това само засилва действията на властите в посока контрол.