Централната банка на Русия смята, че в рамките на 5-7 години системата за трансгранични разплащания ще се промени напълно - тя ще се основава на национални цифрови валути, коментира Олга Скоробогатова, първи заместник-председател на Централната банка.

"В хоризонт от 5-7 години ще видим напълно различна система от трансгранични разплащания, вече базирана на национални цифрови валути", казва тя по време на заседание на работната група на Държавната дума, която разглежда отчета на Централната банка за миналата година, съобщи Прайм.

"Цифровата рубла, когато платформата й бъде тествана и готова, ще даде нова възможност за създаване на система за трансгранични разплащания. Защото в този случай онези финансови регулатори, които издават цифрови национални валути, ще могат да се интегрират директно с нас (в Русия) и в този случай изобщо няма да се използва SWIFT (настоящата масово разпространена система за междубанкова информация)", подчертава Скоробогатова.

По думите й, за реализацията на този механизъм има различни технически варианти - или чрез директна интеграция, или чрез "някакви унифицирани платформи". "Но така или иначе, мисля, че това е бъдещето", добавя зам.- председателят на Централната банка на Русия.

Русия пуска цифрова рубла - какво означава това

Русия пуска цифрова рубла - какво означава това

Разплащанията с нея ще са по-сигурни, твърдят експерти