Може би сте чули, че S&P 500, най-важният бенчмарк за акциите в САЩ, навлезе в бичи пазар миналата седмица. Ето какво означава това:

Терминологията

Акциите винаги са или на бичи пазар — което означава, че цените се покачват или се очаква да се повишат — или обратното, на мечи пазар. Биковете и мечките не контролират само акции. На практика всички други финансови пазари, включително облигации и стоки, се наричат или бичи, или мечи пазари.

Защо бикове и мечки?

И така, как тези страховити зверове започнаха да представляват противоположните страни на пазара? Произходът е малко мътен. Потърсете в Google "бик" или "мечка" и ще намерите конкуриращи се теории. Но едно от най-често използваните обяснения е, че бикът при атака замахва рогата си нагоре, докато мечка пляска надолу с лапите си.

Попитайте обаче лексикографите в Merriam-Webster и те ще ви кажат, че мечката е пристигнала първа, появявайки се в терминологията около времето на балона в Южно море през 18-ти век. Те отбелязаха една поговорка, която съветва, че не е разумно "да се продаде кожата на мечката, преди човек да е хванал мечката".

"До 18-и век терминът меча кожа е бил използван във фразата "да продадеш (или купиш) мечата кожа" и в името "търговец на меча кожа", отнасяйки се до този, който продава меча кожа", каза сайтът на речника, отбелязвайки, че " меча кожа" бързо беше съкратен до "мечка" и се прилагаше за акции, продавани от спекулант, както и за спекуланта, който продава акциите.

Според това обяснение терминът "бик" се появява по-късно, за да се отнася до спекулант, купуващ акции в очакване на покачването им - термин, който се разглежда като "подходящо алтер его на мечката", според Merriam-Webster.

Какво причинява бичи и мечи пазари?

Бичите пазари, не е изненадващо, обикновено се свързват с периоди на икономическа експанзия и нарастващи корпоративни печалби. Мечите пазари са свързани с обратното. Мечи пазари често започват, когато страховете около икономическия растеж започват да нарастват, засилвайки се доста преди икономиката да навлезе в рецесия.

Всъщност току-що завършения мечи пазар започна в началото на 2022 г., въпреки че икономиката все още беше силна. По същия начин, дъното на мечия пазар може да дойде дори когато негативните икономически заглавия доминират, като например през март 2009 г., отразявайки очакванията, че най-лошото е минало.

Ето кои сектори могат да поведат следващия бичи пазар

Ето кои сектори могат да поведат следващия бичи пазар

Според мнението на фондовия експерт Джон Линехан

Защо хората казват, че акциите сега са на бичи пазар?

S&P 500 затвори на 8-ми юни при 4293,93 пункта, отбелязвайки ръст от малко над 20% спрямо затварянето си на 12 октомври 2022 г., което беше най-ниското затваряне от началото на мечия пазар миналата година. Съгласно критериите, използвани от Dow Jones Market Data и много други наблюдатели на пазара, това повишение от 20% от последните най-ниски нива сигнализира, че S&P 500 е навлязъл в бичи пазар. Обратно, спад от 20% от скорошния връх сигнализира началото на мечи пазар.

Това означава, че пазарът винаги е или на бича, или на меча територия. Освен това пазарът не скача и излиза нито от бича, нито от меча територия всеки път, когато прекрачи отново прага.

С други думи, S&P 500 няма да излезе от бичия пазар, просто като се върне назад в рамките на по-малко от 20% от финала си на 12 октомври. Ще е необходим спад от 20% от най-високата стойност на затваряне след преместването обратно към бичи пазар, за да промени статуса си.

Всички съгласни ли са, че S&P 500 е на бичи пазар?

Не точно! Прагът за обявяване на бичи и мечи пазари е несъмнено произволен. Някои наблюдатели на пазара настояват, че бичият пазар няма да бъде потвърден, докато S&P 500 не достигне предишния си рекорд при затваряне от 3 януари 2022 г. Други използват много по-сложни набори от критерии. Има и съмняващи се в бичия пазар, чиито опасения са по-малко свързани с критериите, отколкото с концентрирания характер на ралито на S&P 500.

Как да оцелеете при мечи пазар

Как да оцелеете при мечи пазар

Икономиката е много по-устойчива на високи лихвени проценти, отколкото е била в миналото

Печалбите за индекса бяха подхранвани до изключителна степен от печалбите на шепа мегатехнологични акции, което кара много инвеститори да са предпазливи, тъй като средните акции изостават.

Докато S&P 500, който е претеглен по пазарна капитализация, е нараснал с повече от 12% през годината до момента до петък, равнопретегленият показател на S&P 500 е спечелил само 2,6%. Nasdaq Composite излезе от мечия пазар на 8 май, докато Dow Jones Industrial Average излезе от мечия си пазар на 30 ноември.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.