До изборите в САЩ остават 40 дни, които ще са изключително несигурни за фондовите борси. Всъщност рисковете на пазарите вече станаха явни, след като настоящият бичи пазар получи опървата си корекция, при която S&P 500 изгуби над 10%, а Nasdaq 100 - 14%, коментира главният стратег по акциите на Morgan Stanley Майкъл Уилсън в блога на банката Sunday Start.

"Честно казано, аз очаквах корекцията да настъпи още през август, но пазарите тогава се изстреляха, след като реалната доходност по 10- и 30-годишните държави ценни книжа на САЩ постигна исторически минимум, а търговските спекулации бяха яростни", пише той. "Все пак корекцията се случва днес поради причините, които аз очаквах през август."

Защо властите в САЩ са на път да сринат цялата икономика с харчене?

Защо властите в САЩ са на път да сринат цялата икономика с харчене?

Страната отново се покатери върху "фискалната скала", но как може да слезе от нея?

А несигурността през следващия малко повече от месец ще бъде подхранвана от няколко фактора. Първият от тях е, че САЩ отново се намира пред фискална бездна, след като разходите се изстреляха, но постъпленията в хазната се понижават.

Вторият от тях е продължаващата пандемия от коронавирус и втората вълна на заразени, която е по-ясно изразена в Европа, отколкото в САЩ. "Но ние знаем, че тя ще дойде и тук, както и в други части на света, през тази есен и зима", пише Уилсън. "Докато не знаем какво ще се случи, новите локдауни остават реален риск, особено предвид ролята, която могат да изиграят за определяне на изхода от предстоящите президентски избори."

Morgan Stanley: Текущата криза ще е по-тежка, но по-кратка от Голямата рецесия

Morgan Stanley: Текущата криза ще е по-тежка, но по-кратка от Голямата рецесия

САЩ вече напечата повече пари от първите три количествени улеснения взети заедно

Същевременно дългосрочните лихвени проценти по облигациите се сринаха, след като цяло лято Федералният резерв увещаваше, че ще ги поддържа ниски като изкупуваше правителствени облигации. Разбира се, основен риск представляват и самите избори - не само заради потенциалния им изход, но и заради възможността валидността им да не е категорична.

"Накратко, несигурността за финансовите пазари никога не е била толкова висока", посочва Уилсън. "Пазарите на опции също включват по-високия от обичайния за президентски избори риск, който няма нищо общо с равнищата, които видяхме през 2016 г. Затова и волатилността ще остане завишена през следващите 4-5 седмици и ще създаде трудна среда за търговия."