Помните ли крипто манията от края на миналата година? Е, сега нещата са напълно различни. След пукането на "биткойн-балонa" криптовалутите, или поне основните сред тях, са с оценки с над 80% под пиковите им нива.

Това важи за криптовалути, като Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple и др. Биткойнът е малко по-стабилен при наблюдавания спад, като при нива от 6300 долара, е с около 67% под исторически най-високата си стойност.

От най-високата стойност до момента индексът MVIS CryptoCompare Digital Assets 10 Index, следящ представянето на основните криптовалути, се сви с около 80%. За сравнение, от пика си до дъното, технологичният Nasdaq загуби 78% от стойността си, припомнят от Bloomberg.

Криптовалутите се движат много по-бързо от технологичните акции

Криптовалутите се движат много по-бързо от технологичните акции

Казано по друг начин - биткойн-балонът вече се "спихнал" с повече от загубата на технологичните компании, след като инвеститорите се разочароваха от тях.

Красноречиви са и заглавията в медиите в момента: "Може ли Bitcoin да поевтинее до 4000 долара в следващите седмици?", "Следваща спирка за Bitcoin - 2500 долара", "Ще поевтинее ли Bitcoin до 0?" и т.н.

Сривът на криптовалутите вече е "по-страшен" от кризата след дот-ком балона

Сривът на криптовалутите вече е "по-страшен" от кризата след дот-ком балона

Все пак някои инвеститори остават оптимисти за бъдещето на дигиталните пари

Тези заглавия са напълно противоположни на това, което бяхме свикнали да виждаме само преди 9 месеца. Уместно е в подобна среда да повторим съвета на гениалния инвеститор Уорън Бъфет - "Бъдете алчни, когато другите ги е страх!".

А трябва да имате предвид, че период от 9 месеца далеч не е толкова дълъг за финансовите пазари. За подобно кратък период криптовалутите загубиха огромна част от стойността си.

Само можем да припомним, че за "спихването на технологичния балон" му бяха необходими близо 4 години. А за да възстанови всичко и да достигне нови исторически върхове, на технологичния Nasdaq му бяха нужни 15 години.

Как bitcoin поскъпна с над 550% заради измама

Как bitcoin поскъпна с над 550% заради измама

Доклад разкрива фалшиви транзакции и манипулация на цената на една от най-големите криптоборси

Какво предстои за Bitcoin и може ли отново да поскъпне до над 18 000 долара?

Както виждаме, всичко при биткойна се случва по-бързо. От надуването на балона (за което бяха необходими рекордните 12 месеца, при близо 10 години за технологичния балон), до неговото пукане - за 9 месеца (срещу близо 4 години за технологичния балон).

Сега надеждите на инвеститорите в криптовалути може да са свързани с това, че за връщане на биткойна и останалите дигитални валути до рекордните им нива, отново ще е необходимо време, в пъти по-кратко от това при технологичните акции. И ако там са им били необходими 15 години за възстановяване, при темпове с между 5 и 10 пъти по-ускорени, на криптопазара може да са му необходими между една и половина и 3 години, за да достигне своите върхове...

Поводи за надежда има по още две основни направления.

Bitcoin ще удари $20 000 през 2018 година, но Ethereum е по-печеливш залог

Bitcoin ще удари $20 000 през 2018 година. Но хитът ще бъде друга криптовалута

Все повече компании и разработчици използват технологията блокчейн

Първото - сериозен институционален интерес и разрешаване от SEC на първия индексен фонд, базиран на Bitcoin, което да доведе до масовото им въвеждане и създаване на други фондове върху криптовалути (съответно съществено да се повиши търсенето на ограничените криптовалути и тяхната цена). И второ - по направление на техническия анализ, който е един от най-приложимите анализи върху криптовалутите, най-вече защото фундаменталният анализ не действа при тях.

По първото направление раздвижване може да има още в края на този месец, когато SEC се очаква да се произнесе по искането на VanEck и SolidX за създаване на индексен фонд върху Bitcoin.

Според запознати, има сериозни шансове фондът да бъде одобрен до началото на следващата година, дори и първоначално да не получи "зелена светлина". А дори и той да не получи одобрение, пробив може да има от друг участник, предвид многото заявления в SEC за създаване на подобен продукт от най-различни институции.

По отношение на техническия анализ, повод за оптимизъм също е налице.

Стесняващ се триъгълник при Bitcoin

Ако не сте виждали фигурата "стесняващ се триъгълник", то тя е видима с пълна сила на посочената по-долу графика. Долната граница на този триъгълник е далеч по-ясна и доказана, отколкото горната.

Иначе формацията "по-ниски върхове" е в пълна сила, отбелязана с кръгчета, което за момента ограничава възхода на криптовалутата.

Има интереси перспективи пред цената на Bitcoin

Има интереси перспективи пред цената на Bitcoin

Графика: MetaTrader 5

А от това кой от стесняващите се триъгълници ще е в сила - А, или В, ще зависи целта на потенциалния ръст на Bitcoin, ако видим пробив на горните граници на триъгълниците.

Добрата новина е, че последния връх на водещата криптовалута е относително близо - при ниво от 8450 долара. Или това е границата, при чиито пробив ще може да се приеме, че формацията "по-ниски върхове" вече не е в сила и е преодоляна горната граница на триъгълника. Подобен пробив може да инициира и истинския ръст на Bitcoin.

А целите на поскъпването биха били отбелязаните с червени линии нива на съпротива и предходни върхове - 11 600 за първия триъгълник и върха при близо 20 000 долара, ако поскъпването на Bitcoin се простре отвъд 11 800 долара.

Назрява ли (отново) моментът за инвестиции в криптовалути?

Назрява ли (отново) моментът за инвестиции в криптовалути?

Представянето на Bitcoin е решаващо

Сценарият за поскъпване на криптовалутата няма да е валиден в два случая. Първо, ако дъното, или долната граница на "стесняващия се триъгълник" при ниво от около 5600 долара бъде трайно преодоляна.

Второ - ако нивото при 8450 долара остане в сила. Това би предопределило по-нататъшно движение на Bitcoin в този относително тесен коридор.

Иначе, добър повод за пробив на горната граница, би било потенциално одобрение от страна на SEC на първия индексен фонд базиран върху биткойна. А защо не това да се случи съвсем скоро?