Някои компании намаляват темпа на обратно изкупуване на акции тази година, премахвайки един от стълбовете, които подкрепят пазара, пише The Wall Street Journal.

Обратното изкупуване на акции се свива за първи път от седем тримесечие насам. Компаниите от S&P 500 са изхарчили $205,8 милиарда за собствените си акции през първите три месеца на годината, показват последните данни. Макар цифрата да продължава да е впечатляваща, през четвъртото тримесечие на 2018 година те бяха $223 милиарда. Анализатори казват, че свиването ще продължи, тъй като компаниите дават знаци, че ще затегнат разходите по това перо заради търговското напрежение и забавянето на икономическия растеж.

Обратното изкупуване на акции бе един от най-големите източници на търсене през по-голямата част от този бичи цикъл, посочват анализатори. Компаниите са похарчили над $800 милиарда миналата година - най-голямата цифра за една година в историята.

Компаниите и инвеститорите приветстват обратното изкупуване на акции, защото те увеличават печалбата на акция и могат да увеличат пазарната капитализация. Някои скептици обаче казват, че практиката почти не допринася за увеличаване на стойността, а само увеличават цените на акциите в момент, в който компаниите са твърде скъпи, а печалбите отслабват.

Миналата година редица анализатори разкритикуваха практиката, като заявиха, че щеше да е по-добре средствата да бъдат инвестирани, за да генерират дългосрочен растеж - например в изграждането на нови заводи или проучване. В последните месеци някои политици в САЩ дори предложиха ограничения за количеството акции, което компаниите могат да изкупят обратно.

Намаляването на изкупуванията обаче могат да се превърнат в нов проблем за инвеститорите - въпреки че през последните дни пазарите в Щатите отбелязват нови рекорди. По-малко купувачи могат да премахнат част от ликвидността. Миналият октомври трейдърите видяха какво може да означава това - волатилността на пазара, създадена от решението на Федералния резерв да повиши лихвите съвпадна с периода преди финансовите отчети, в който нямаше обратно изкупуване на акции. S&P 500 падна с почти 7 процента през месеца.

"Обратните изкупувания са критичен елемент от покачването на пазарите", казва и Торстен Слок, главен икономист в Deutsche Bank Securities. "Но икономиката се забавя и всички се опитваме да разберем колко. Това означава, че ще има по-малко налични средства за обратно изкупуване".

Има очаквания, че растежът в САЩ е достигнал своя пик през миналата година. Освен това се очаква, че корпоративните печалби ще намалеят, казват анализатори. Прогнозите са, че компаниите ще отчетат с 2,6 процента по-слаби печалби това тримесечие спрямо година по-рано.

Двата големи риска пред инвеститорите до края на годината

Двата големи риска пред инвеститорите до края на годината

Кои са те?