В средата на седмицата златото постигна двумесечен пад, след като цената му падна под доскорошната подкрепяща стойност от 1900 долара за тройунция. Затова резонният въпрос е дали бичият пазар на метала е мъртъв, пише финансистът Питър Шиф.

Това е притеснение, което е обладало пазарите, но според него е рано за подобни заключения. "За да обявим край на този пазар, Федералният резерв трябва да започне да свива паричната си политика и доларът да остане силен", каза експертът. "А това звучи напълно невероятно."

Питър Шиф: Златото тепърва започва да расте

Питър Шиф: Златото тепърва започва да расте

Федералният резерв няма какво да направи, за да спре срива на долара

Все пак той признава, че голямото поевтиняване на водещите благородни метали - златото и среброто, се дължи именно на стабилността на щатската валута, като доларовият индекс удари двумесечен връх и инвеститорите се насочиха към "гущерите" заради очакваната слабост на еврото, тъй като случаите на коронавирус в Европа отново се покачват, което доведе до опасения, че затварянето на икономиките ще бъде възстановено.

Но металите не са единствените активи, които получиха удар. Акциите, деноминирани в долари, също поевтиняха в средата на седмицата и по думите на Шиф пазарите изглеждаха както през март, когато всеки инвеститор разпродаваше ценните книги. Трейдърите също бяха обезкуражени от действията на Федералния резерв, който не им обеща увеличаване на стимулите през септември или по-скоро Федералният комитет за отворените пазари не посочи, че ще въведе количеството стимули, което пазарите очакваха.

Питър Шиф: Среброто ще достигне над 50 долара за тройунция

Питър Шиф: Среброто ще достигне над 50 долара за тройунция

То се присъедини към поскъпването на златото и само ще расте, смята експертът

Но това не значи, че печатането на средства от централната банка ще спре. Точно обратното - по-рано тази седмица гуверньорът ѝ Джеръм Пауъл посочи пред Конгреса, че икономиката, изглежда, се възстановява, но все пак пред нея има дълъг път. "Растежът ще се върне по-бързо, ако има подкрепа както от Конгреса, така и от Федералния резерв", изтъкна той.

"Това означава, че централната банка остава отдадена на стимулирането и инфлирането на валутата", коментира Шиф. "Те искат Конгресът да прокара още един закон за фискални стимули, но като се тегли чертата фискалните стимули са парични стимули. Ако Конгресът харчи повече, той ще трябва да заеме парите и Федералният резерв ще монетизира този дълг. С други думи, печатането продължава."

Питър Шиф: Доларът не просто ще поевтинее, а ще се срине

Питър Шиф: Доларът не просто ще поевтинее, а ще се срине

Хората трябва да се освободят от всички деноминирани в долари активи, смята финансистът

Респективно, това означава, че обезценяването на долара ще продължи, което ще остави златото и среброто относително силни, когато се измерят в щатската валута. "Но даже и аз да греша, Федералният резерв вече обеща да поддържа количествените улеснения в настоящия им вид, а дори това вещае бичи пазар на златото", каза Шиф. "Централната банка печата пари с рекорден темп, а паричното предлагане също постига рекорден растеж за пет последователни месеца. Трудно можем да очакваме дългосрочна стабилност на долара, когато все още се намираме в количествени улеснения безкрайност."