Инвестиционна група от Дубай иска да съди поделението на финансовия консултант Deloitte and Touche в Близкия Изток, след като от компанията не са успели да хванат нелегални сделки на вече несъществуваща либийска банка.

През 2011 година Lebanese Canadian Bank беше принудена да плати 100 милиона долара за уреждане на искове, предявени от американските власти.

Кредиторът беше обвинен, че е участвал в пране на пари от продажбата на наркотици на стойност от 200 милиона долара и във финансиране на фондове, свързани с Хизбула и други екстремистки организации.

От 1995 година Deloitte е била одитор на финансовата институция чак до нейната ликвидация. Лицензът на Lebanese Canadian Bank беше отнет след съвместна инспекция на Федералното бюро за разследване и Администрацията за борба с наркотиците на САЩ. Тогава по-голямата част от активите й бяха продадени на Societe Generale.

Дубайският инвестиционен фонд Nest Investments Holdings обяви, че се готви да заведе съдебен иск срещу поделението на Deloitte в Близкия Изток заради “небрежно отношение” като одитор на либийската банка.