Сърбия може да се окаже неспособна да спре растежа на публичния дълг предизвикан от нарастването на фискалния дефицит, предложен в ревизирания бюджет за 2020 година. За това предупреждават експертите от Фискалния съвет на страната, който е независим държавен орган, отчитащ дейността си пред сръбския парламент.

"Фискалният дефицит в Сърбия ще достигне 8,9% от прогнозирания брутен вътрешен продукт (БВП) през 2020 година, което е значително над средният от 7,5% за страните в Централна и Източна Европа. Това ще увеличи дела на дълга към БВП до 60% от 53% в момента", посочват от съвета в официално съобщение, цитирано от SeeNews.

Експертите обясняват, че за да бъде обърната тенденцията на растеж на публичния дълг през 2021 година, трябва да бъде планиран фискален дефицит от около 2% от БВП.

"Дефицит в такъв размер би възстановил нарушената фискална стабилност, като при очаквано икономическо възстановяване публичният дълг ще започне да намаляма отново спрямо БВП", обясняват те.

Според съвета най-голямата фискална слабост на Сърбия продължават да бъдат държавните компании, които и през 2021 година може да настояват за отново държавна подкрепа, след като през настоящата са получили такава.

"Предложената ревизия на бюджета включва непрозрачни публични разходи под формата на увеличение на бюджетните заеми със 150 милиона евро, вероятно за авиопревозвача Air Serbia, 100 милиона евро за агенцията за публични инвестиции, 40 милиона евро за енергийния сектор, както и 35 милиона евро субсидии за авиоиндустрията", казват още експертите.

През миналата седмица сръбското правителство предложи прогнозираният фискален дефицит за 2020 година да бъде увелечен до 483 милиарда динара или 4,1 милиарда евро.