Цената на златото в сряда сутрин се покачва леко, но като цяло е стабилна, тъй като инвеститорите постигнаха известен консенсус в очакване на размера на увеличението на основния лихвен процент в САЩ.

Според данните от деншната търговия към 9:30 часа българско време цената на августовските фючърси за злато на борсата Comex в Ню Йорк нараства с $1,25, до $1810,75 за тройунция. На спот пазара скъпоценният метал се търгува по 1817, 52 долара за унция, информира Reuters.

Юлските фючърси на сребро поскъпват с 0,63% до $21,087 за тройунция.

Основното внимание на трейдърите в сряда е насочено към провеждащото се днес заседание на Федералния резерв на САЩ. Анализаторите почти единодушно очакват увеличение на базовата лихва за рефинансиране от федерелните фондове да се вдигнат от регулатора със 75 базисни пункта, до 1,5-1,75% годишно. И всяка промяна в американската парична политика се отразява на световния финансов пазар, от който златото отдавна се превърна във важна част.

"Според нас е по-вероятно цената на златото да се повиши преди обявяването на решенията на Фед, да остане стабилна и да продължи да намалява през следващата седмица", каза Майкъл Лангфорд, директор на корпоративните консултации на Air Guide, цитиран от Ройтерс.