Стойността на златото в понеделник сутринта се понижава, след като възстановяването на световните фонови пазари доведе до намаляване в търсенето на по-сигурни активи, какъвто е благородният метал.

Днес в началото на търговията цената на априлските фючърси за злато на нюйоркската борса Comex се понижи с 3,95 долара, или с 0,3%, до 1298,95 долара за тройунция. Цената на майските фючърси за среброто спадна с 0,33%, до 15,27 долара за унция.

Инвеститорите отдават предпочитание на рискови активи, за което свидетелства подемът на световните фондови борси. Американските пазари завършиха търговията в петък с ръст, при това индексите S&P 500 и Nasdaq достигнаха максимални нива от началото на октомври 2018 година на фона на борсовия оптимизъм. След тях в понеделник растат и фоновите пазари в Азия.

В същото време ключово събитие за пазарите през тази седмица е заседанието на Федералния резерв на САЩ на 19 и 20 март. Анализаторите очакват, че регулаторът ще остави базовата лихвена ставка в диапазона 2,25-2,5%, правейки пауза във втвърдяването на паричнокредитната си политика на фона на забавянето на ръста на световната икономика.

Това може да окаже негативно влияние върху долара и съответно да доведе до покачване а цената на златото.

Главният пазарен стратег на CMC Market,s, Майкъл Маккарти, каза за Ройтерс, че това ще бъде важна среща на Фед, отчитайки, че в началото на годината регулаторът огласи по-мек подход в монетарната си политика.

След януарското си заседание Фед подчерта, че в светлината на глобалните икономически и финансови условия и намаления инфлационен натиск, резервът ще подходи по-внимателно към промени в своята политика.

От това инвеститорите си направиха извод, че американската централна банка ще спре процеса на втвърдяване на парична политика, в рамките на която повиши основните лихвени ставки четири пъти през 2018 година.