Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия e нaмaлила oбщaтa cyмa нa бeзвъзмeзднитe cpeдcтвa на Бългapия пo Πлaнa зa възcтaнoвявaнe и ycтoйчивocт до €5 690 264, става ясно от последната Актуализация на максималната финансова помощ. От нея е видно, че страната ни ще получи с €578 милиона или с нaд 1 млpд. лева по-малко.

Безвъзмездната финансова подкрепа, която всяка държава членка трябва да получи от Възстановителния фонд на ЕС беше актуализирана към 30 юни 2022 г. въз основа на данните на Евростат за резултатите за промяната в растежа на реалния БВП през 2020 г. и съвкупната промяна в реалния БВП за периода 2020 г.- 2021 г.

БВП на Великобритания се сви през април, при очаквания за ръст

БВП на Великобритания се сви през април, при очаквания за ръст

Производственият сектор на страната спада за трети пореден месец

Според тези данни страната ни се справила доста по-добре от очакваното с последиците от пандемията, отбелязвайки растеж от 4,2%, макар че все още не се е върнала до нивата от преди пандемията. За това и от Брюксел преизчислили сумата, която България трябва да получи.

Важно е да отбележим, че безвъзмездната част от механизма, чрез който се осъществява финансирането, се изчислява въз основана на статистически и икономически критерии. Като по-голямата част (70%) от сумата се определя въз основа на населението, БВП на глава от населението и съотношението на средната безработица между 2015 г. и 2019 г. спрямо средните нива за ЕС. А за останалата част от сумата във формулата безработицата се заменя от намаляването на реалния БВП през 2020 г. и кумулативната загуба в реалния БВП през периода 2020-2021 г. Актуализацията касае именно втората част.

Къде сме спрямо съседите си по ръст на БВП?

Къде сме спрямо съседите си по ръст на БВП?

Световната банка ревизира прогнозата си за ръста на икономиката ни

Освен парите за България "посечени" бяха и тези за голяма част от другите държави-членки, като най-същественото намаление касае Белгия, Франция и Унгария. На другия полюс - с увеличение на средствата по плана са Италия и Испания, които пострадаха най-тежко от пандемията.

Механизмът за възстановяване и устойчивост има за цел да помогне на държавите-членки на ЕС да излязат по-силни от пандемията. Плащанията по Πлaнa зa възcтaнoвявaнe и ycтoйчивocт са базирани на резултатите и зависят от държавите членки, които изпълняват инвестициите и реформите, посочени в техните национални планове за възстановяване и устойчивост.

БВП на България с ръст от 4,5% за първото тримесечие

БВП на България с ръст от 4,5% за първото тримесечие

Това показват сезонно изгладените данни на НСИ на годишна база

Припомняме, че Българският план за възстановяване и устойчивост беше внесен за одобрение в ЕК със закъснение от половин година. След, което тя го "връща" няколко пъти за корекции. Планът получи "зелена" светлина от европейските министри на финансите едва на 7 април 2022 година.

Въпреки това Планът все още не може да бъде финансиран, защото правителството не е сключило финансово споразумение с Европейската комисия за условията, по които ще бъдат харчени парите.