Тримесечно проучване сред повече от 4 000 възрастни хора във Великобритания показва, че 22% от хората, които ще се пенсионират през следващите пет години, не знаят нищо за т. нар. "опции при пенсиониране", съобщават британските медии. Това засяга и много наши сънародници, които от години живеят, работят и се осигуряват в Обединеното кралство.

Около 10 милиона души нямат представа как спадовете на фондовия пазар могат да повлияят на техните спестявания при пенсиониране. Около 9,9 милиона не знаят как могат да си гарантират, че няма да останат без пари, когато се пенсионират. А причината е липсата на адекватна разяснителна кампания от страна на държавата, подчертават финансови експерти.

От есента влизат нови правила за пенсиониране за лицата, родени след 1960 година

От есента влизат нови правила за пенсиониране за лицата, родени след 1960 година

Промените засягат всички новоотпуснати пенсии

Половината от хората във Великобритания с натрупана пенсия от над 100 000 лири не знаят и как да получават пари от пенсията си по данъчно ефективен начин, показва още проучването. Само 34% от женените разбират какво трябва да направят, за да може съпругът им да получи достатъчно пенсия, в случай, че те починат преди него.

Едва 39 на сто или 10,6 милиона пенсионери планират да наемат финансови специалисти, когато се пенсионират, а 31% или 8,3 милиона - планират да управляват сами собствените си финанси. Малко над половината - 52 на сто - от хората с активи между £100 000 и £ 500 000 без имотите, които притежават, планират да получат финансови съвети.

Колко трябва да изкарвате и инвестирате, за да съберете 1 милион лева за пенсиониране?

Колко трябва да изкарвате и инвестирате, за да съберете 1 милион лева за пенсиониране?

Напълно възможно е при няколко условия

"Хората, които планират пенсиониране, трябва да обмислят много внимателно какво да правят, когато спрат да работят", коментира изпълнителният директор по спестявания и пенсиониране Клайв Болтън.

Държавната пенсия във Великобритания се състои от основна пенсия, която е в еднакъв размер за всички хора и е свързана с дохода допълнителна държавна пенсия (State Earnings-Related Pension Scheme (SERPS) и State Second Pension, която реформира SERPS от април 2002-а година) и е свързана с доходите по Graduated Retirement Benefit.

Допълнителните доброволни частни пенсионни схеми обаче могат да се използват вместо допълнителната държавна пенсия и именно те осигуряват и получаването на по-добри пари. Материята е сложна и затова държавата препоръчва на хората да наемат професионални финансови експерти преди пенсиониране.

Поне 120 000 лева са нужни за спокойно пенсиониране. Как да ги съберете?

Поне 120 000 лева са нужни за спокойно пенсиониране. Как да ги съберете?

Колко да отделяте от месечния си доход и как да ги инвестирате?