Въпреки все още високата инфлация и противоречивата парична политика на Анкара, Турция е напът да стане отново подходяща за чуждестранни инвестиции. След години на политическа намеса в паричната политика на страната, която доведе до срив на стойността на турската лира, има обещаващи признаци, че ортодоксалните финансови политики се завръщат, пише Bloomberg.

Централната банка на Турция е достатъчно уверена, за да приветства чужденците обратно в облигациите в лири и сигнализира за край на цикъла на затягане на паричната политика, който отбеляза осем последователни увеличения на официалния лихвен процент. След преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган с малка преднина миналия май, имаше промяна в икономическото управление, в посока далеч от неговото нетрадиционно виждане, че по-високите лихвени проценти причиняват по-висока инфлация.

Турция е сред 20-те най-големи световни икономики с годишен БВП над $1 трилион

Основното за новата финансова политика беше назначаването през юни на министъра на финансите и икономиката Мехмет Шимшек за втори мандат. Бивш банкер от Уолстрийт, Ердоган го уволни през 2018 година след девет години в ролята и завръщането му е голяма положителна за стабилността на пазара. Оставката на управителя на централната банка Хафизе Гайе Еркан, назначена същия месец като Шимшек, можеще да подкопае тази стабилност, ако не беше калибърът на нейния заместник - заместник-управителя Фатих Карахан.

Турската централна банка вече има нов управител - доскорошен старши икономист на Amazon

Турската централна банка вече има нов управител - доскорошен старши икономист на Amazon

Как се стигна до новото назначение

Както Money.bg писа, той е член на групата за определяне на лихвите на централната банка от юли, а преди това е работил във Федералния резерв на Ню Йорк и като главен икономист в Amazon.

Пред Камарата на индустриалците в Истанбул, Шимшек заяви, че паричната политика е насочена към фиксиране на бъдещата инфлация и че лирата е "доста конкурентна".

Новият подход сякаш започва да работи - чуждестранните притежания на турски държавни облигации се удвоиха през декември от рекордно ниско ниво от едва $1 милиард. 

На този фон големи световни банки, включително Deutsche Bank, BNP Paribas и JPMorgan, прогнозират обрат за пазара на облигации в лири тази година. А икономисти от Goldman Sachs прогнозират, че лихвените проценти могат да паднат с 20 процентни пункта до края на годината.

Централната банка на Турция отново повиши основната лихва: какво следва

Централната банка на Турция отново повиши основната лихва: какво следва

Битката на Анкара срещу инфлацията продължава