Министерството на отбраната на САЩ най-накрая прекрати използването на 8-инчови дискети за координация на ядрените сили на страната. Доклад на отбранителния сайт C4ISRNET сочи, че от юни Стратегическата автоматизирана система за командване и управление (SACCS) e преминала към "дигитално решение със статично дисково устройство с висока степен на сигурност". SACCS е един от начините на ядрените сили на САЩ за изпращане на съобщения между ядрените командни центрове и областта, пише The Verge.

Къде се намират ядрените бомби, съхранявани в Европа

Къде се намират ядрените бомби, съхранявани в Европа

Доклад на НАТО разкрива шест бази на Стария континент

Американските ядрени сили първоначално са планирали постeпенно прекратяване на системата до края на 2017 г., след като доклад на правителството е предизвикал опасения относно използването на остарялата технология.

8-инчовите дискети са първите носители на информация, базирани на гъвкави магнитни дискове. Те са разработени от IBM през 1967 г., а производството им стартира 1971 г. Флопи дисковете, първоначално 8-инчови (203 мм), а по-късно с размери 5 ¼ инча (133 мм) и 3 ½ инча (90 мм) бяха основния начин, чрез който се съхраняваха и обменяха данни от средата на 70-те години до първите години на 21 век.

Архаичната система, която работи на компютър IBM Series/1, модел от 1976 г., има своите предимства. Например тя е напълно офлайн, създадена е преди световната мрежа и това предотвратява някои от възможностите за атака. Затова и дълго не е модернизирана със съвременен хардуер, но през 2016 г. военното министерство на САЩ обявяват, че ще добавят портативни терминали, нови процесори и памет, но не е ясно дали всичко е извършено.

Така цялостно компютърната система е стара, но модернизирането на технологиите отговарящи за съхранение се очаква да повишат сигурността ѝ. По-малката вероятност от хакерски атаки при нея е голямо предимство, но основен проблем е поддръжката. The New York Times отбелязват, че последната 8-инчова дискета е произведена преди пет години.

САЩ вкара китайски ядрени компании в черния си списък

САЩ вкара китайски ядрени компании в черния си списък

Китайците използвали ядрените технологии с гражданско приложение за военни цели