В събота Китай изстреля нови 13 спътника в орбита, един от които е първият тестов комуникационен 6G апарат, предаде Asia Times, позовавайки се на Китайската централна телевизия. Устройствата са пуснати в космоса от ракетата носител Long March-6, изстреляна от центъра Тайюан.

6G апаратът е един от трите китайски сателита, успешно изведени в орбита, заедно с 10 търговски сателита за дистанционно наблюдение, разработени от аржентинската компания Satellogic. Конкретно 6G сателитът е произведен съвместно от Университета за електронни науки и технологии на Китай, Chengdu Guoxing Aerospace Technology, UESTC и Beijing MinoSpace Technology.

Той ще се използва за проверка на работата на 6G мрежата в космоса, тъй като новата технология надгражда над милиметровата 5G милиметрова до честота на терахерц, като сателитът е първият технически апарат за изпитване на терахерцовата комуникация в космоса, казва Сю Янгшен, академик от Китайската инженерна академия.

Очаква се технологията да бъде над 100 пъти по-бърза от 5G, което позволява предаване без загуби в космоса и постигане на комуникации на дълги разстояния с по-малка изходна мощност.

В бъдеще технологията ще позволи терахерцовото предаване да стане широко използвано в сателитния интернет, каза Лу Чуан, ръководител на Института за технологии на спътниковата индустрия към UESTC.

Сателитът носи оптична система за дистанционно засичане на товари за наблюдение на земеделски бедствия, предотвратяване на горски пожари, проверка на горските ресурси и наблюдение на водите и наводненията в планините и предоставя изобилие от сателитни снимки и данни, отбелязва Чуан.

6G технологията обаче е все още в зародиш и трябва да преодолее няколко технически препятствия, свързани с тестването, хардуерния дизайн и въздействието върху околната среда, преди тя да се превърне в търговско достъпна.

Освен това някои учени се притесняват, че новата инфраструктура на 6G, засилената интеграция на комуникационните технологии космос-въздух-земя-море и използването на нов честотен диапазон за предаване на данни може да засегне астрономическите инструменти или общественото здраве или да бъде твърде скъпо или несигурно за приложение в ежедневието.

"Споделянето, анализът и управлението на научноизследователски данни са от решаващо значение за научните и технологични иновации в днешната епоха на големи данни", заяви Уанг Руйдан, заместник-директор на Националния център за научна и технологична инфраструктура на Китай, по време на форум за дигитални научни изследвания в Пекин.