BMW AG ще изгради първия си завод в Европа от почти две десетилетия насам, засилвайки присъствието си в региона в момент, в който растящият протекционизъм увеличава разходите за доставки на автомобилите по света, пише Bloomberg.

Автомобилният производител ще инвестира €1 милиарда в новия завод, който ще се намира в Унгария. Той ще произвежда по 150 хил. автомобила годишно, гласи официалното изявление на компанията, и ще бъде първият в Европа от 2000 година насам, когато компания построи фабрика в Германия.

BMW заяви, че няма планове да прави автомобили с марката Mini в Унгария, но не посочи кои модели ще бъдат произвеждани там.

BMW е следващата компания, която се готви да напусне Великобритания

BMW е следващата компания, която се готви да напусне Великобритания

Липсата на яснота около Brexit притиска бизнеса до стената

В момента компанията изнася повечето от най-популярните си SUV-модели от Спартанбург, Южна Каролина за Европа - стратегия, която може да се наложи да бъде променена, ако заплахите за мита станат реалност.

Производството в Унгария ще започне през втората половина на 2019 година. Избирайки Унгария, BMW стана петият производител, който има завод в страната. Mercedes-Benz, Audi, PSA Group и Suzuki също произвеждат там.

BMW купува китайски батерии за €4 милиарда

BMW купува китайски батерии за €4 милиарда

Част от тях обаче ще бъдат произведени в Германия