Американската компания Deere & Co., най-големият в света производител на селскостопанска техника и оборудване, ще инвестира няколко милиарда долара в разработването на самоуправляващи се трактори. Те ще могат самостоятелно да извършват обработка на почвата, както и пръскане за борба с плевелите.

Компанията обяви, че възнамерява да навлезе на пазара за програмно осигуряване (софтуер) за земеделска техника, за да направи земеделската работа по-ефективна. Предвижда се новите разработки да ускорят работата на фермерите, и може да се окаже, че самоуправляемите се трактори са по-продуктивни от управляемите от човека, смятат от Deere, пише Интерфакс.

Главният изпълнителен директор на Deere Джон Мей прогнозира, че до края на това десетилетие комисионните от използването на разработния от компанията софтуер за трактори, ще достигнат 10% от годишните приходи на Deere.

Използването на абонамент за софтуер, което Deere планира да предложи и което е разпространено в други сфери, все още не се прилага в селскостопанския отрасъл.

Конкурентите на Deere при производството на селскостопанска техника и оборудване CNH Industrial NV и Agco Corp., селскостопанските концерни Bayer AG и Corteva Inc., както и рискови инвеститори от бранша вече са инвестирали общо няколко милиарда долара за закупуване и разработване на системи за прогнозиране на добивите от различни селскостопански култури и намаляване на разходите на фермерите.

Обаче някои стартиращи компании все още не са направили "пробив" на селскостопанския пазар, а големите компании все още не са спечелили от инвестициите си в нови технологии, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на мнения на анализатори.