Германската фармацевтична компания с близо 130-годишна история Stada започна изграждането на фабриката за лекарства в Турда, Румъния. Инвестиционният проект, на стойност 50 милиона евро, беше обявен в началото на тази година, припомня Romania Insider. Това е първата инвестиция в производствено съоръжение за лекарства, започната от международен играч през последните 30 години.

"Избрахме Турда, защото това е град, разположен в сърцето на ключов регион за Stada Group. Той е близо до нашия склад в Тимишоара, близо до производствените звена в Сърбия, както и до нашата лаборатория за тестване, която обслужва цялата Stada група в световен мащаб", каза Михай Фугаревичи, генерален директор на румънското поделение на Stada, цитиран от Ziarul Financiar.

Фабриката се намира в индустриалния парк Aries, а част от инвестицията е подкрепена от безвъзмездна помощ от 21 милиона евро, предоставена от румънското правителство. 

Nokian Tyres инвестира €650 милиона във фабрика за гуми в Румъния

Финландска компания инвестира €650 милиона във фабрика за гуми в Румъния

Това е една от най-големите инвестиции в северната ни съседка

Новото производствено и опаковъчно звено първоначално ще включва девет най-съвременни технологични линии за твърди дозирани продукти (капсули и таблетки) с капацитет от 120 милиона кутии фармацевтични продукти годишно. Общата площ на звеното е приблизително 30 000 квадратни метра, което позволява бързо разширяване на производствените линии до 12.

Цялата площ на земята е 100 000 квадратни метра и също така дава възможност за по-нататъшно развитие на производствените мощности чрез изграждане на нови сгради, в зависимост от търсенето на пазара и във връзка с непрекъснатите нужди от развитие на компанията.

Българската Мегаинвест Холд изгражда производствен комплекс върху 6200 кв. м край Димитровград през пролетта

Български инвеститор изгражда производствен комплекс върху 6200 кв. м край Димитровград през пролетта

В момента новият инвеститор е в процедура по създаване на безмитна зона