Китайските компании са инвестирали едва $12,3 милиарда в развитите икономики в Европа и Северна Америка през първото полугодие на 2019 г. - най-ниското ниво от 2014 година и с почти една пета по-малко спрямо същия период на миналата година, сочат данните, обработени от компанията Baker McKenzie и цитирани от South China Morning Post.

Спадът се дължи почти изцяло на държавните компании, които обръщат гръб и на двата региона. Частните дружества отговарят за 94 процента от общите вложения за периода.

Чуждестранните инвестиции на Китай бяха ограничени драстично основно заради въвеждането на стриктен контрол върху капитала, който трябваше да спре изтичането на средства от страната. В същото време китайските компании се изправят пред все по-тежки проверки в чужбина, особено при администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, като множество големи сделки получават забрана от регулаторите въз основа на притеснения за националната сигурност.

Инвестициите на Китай в Северна Америка бележат общ ръст от 19 процента, но повишението се дължи и на изключително ниските вложения през цялата 2018 година. Увеличението се забелязва в САЩ, докато в Канада цифрите не отбелязват промяна.

Към края на юни китайски компании са направили преки инвестиции от $3,3 милиарда в Северна Америка и $9 милиарда в Европа. За сравнение, през същия период на 2017 г. китайските инвестиции на Стария континент достигнаха пик от $53,9 милиарда. През втората половина на 2016 г. пък бе върхът в САЩ - $28,4 милиарда.

Икономическият растеж в Китай може да падне до 30-годишно дъно през 2019-а

Икономическият растеж в Китай може да падне до 30-годишно дъно през 2019-а

Това прогнозират експерти