През 2011 година Leader 96 става първата българска компания с производство на електрически велосипеди. Днес приблизително 99% от продукцията й се изнася за Европа за страни като Германия, Италия, Белгия, Холандия, Швеция и други.

Тази седмица стана ясно, че компания инвестира над 50 милиона лева в нов завод край Пловдив. Новото предприятие за производство и търговия на електрически велосипеди ще е на територията на зона Куклен, част от Тракия икономическа зона (ТИЗ).

Пред Money.bg от компанията коментираха, че новата фабрика за електрически велосипеди ще се простира върху 25 000 кв.м. от общо 47 000 кв.м. площ и ще осигурява заетост за 300 души. Обектът ще отвори врати в началото на 2023 г., а очакванията са големи.

"Внедряваме единствен по рода си модел на организация на процесите, осигуряващ икономичен, гъвкав и ефективен работен процес. Без оперативен запас и напълно интегриран мониторинг на качеството, фабриката е много прогресивна по отношение процесното осигуряване на операторите на линията, което ще доведе до производствен капацитет от над 250 000 електрически велосипеда годишно", коментират от Leader 96.

Инвестицията

В строителството на фабриката са инвестирани 28,3 млн лв. като има допълнителни инвестиции за над 20 млн. лв в оборудване. Така общата стойност надхвърля 50 млн лв.

Производството в новото предприятие остава изцяло фокусирано върху производство на електрически велосипеди, по специално модели за градска среда (City и Trekking), планински бегачи (МТВ) и сгъваеми.

Лидер-96 прави нов завод за електрически велосипеди край Пловдив за 4 милиона лева

Пловдивска компания влага 4 милиона лева в нов завод за електрически велосипеди

Над 95% от продукцията на компанията, която е сред лидерите в Европа, е за износ

Моделите

Предлаганите модели са проектирани и тествани във вътрешна лаборатория, като по-голямата част от конструкциите се използват в различни модели. Всички модели се персонализират лесно и се наблюдават на всяка стъпка от разработката.

"За 2022 г. Leader 96 разшири колекцията си от MTB е-велосипеди, като се фокусира върху стабилността, ефективността и оптимизацията при карането. Моделите са предложени с пълно или твърдо окачване. Капацитетът на батерията варира от 400 до 625 Wh, а интегрираният мотор е преобладаващо централен, използвайки система BOSCH или Ananda", споделя компанията.

Към момента има налични 9 производствени линии и капацитетът на фабриката е достигнал 250 000 електрически велосипеда годишно. Новата фабрика ще добави производство от още 250 000 е-велосипеда на година.

Именно тази инвестиция наскоро донесе на Leader сертификат, издаден по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) за Инвестиционен проект.

За Leader 

Компанията има дълга история. Стартира през 1996-а като компания за търговия с велосипеди. През 2001 година открива първото собствено производство в Пловдив. През годините Leader придобива TRETWERK GmbH в Германия, създава марката ORYX за планински велосипеди. През 2016-а финландският инвестиционен фонд KJK Capital придоби 60% дял в LEADER. През 2019-а Leader придобива немската марка Panther. През 2020-а година компанията инвестира в автоматични производствени линии, цех за прахово боядисване, склад 4250 м2.