На фона на ограниченията за износ на руска пшеница, големи купувачи като турските мелничари, мислят за организиране на производството в Руската федерация. Например компанията MonDef планира да изгради в южната част на страната мелничарски комплекс с капацитет за преработка 1000 тона зърно на ден и последващи доставки на брашно за чуждестранни пазари.

Експертите смятат, че проектът може да бъде успешен, само ако се запазят износните мита върху зърното, като те отбелязват липсата на ниша на вътрешния пазар, пише руското делово издание "Комерсант".

$12,5 милиарда: Толкова печели Турция от износ на брашно и пшеница

$12,5 милиарда: Толкова печели Турция от износ на брашно и пшеница

Страната е най-големият износител на брашно в света

Големите турски производители на брашно могат да организират производство в Руската федерация. Както каза източник на изданието, въпросът е бил обсъден на 11 юни на среща с Марина Афонина, директор на отдела за хранително-преработвателната промишленост на Министерството на земеделието. Турската MonDef може да действа като разработчик на проекта. От компанията потвърждават за "Комерсант", че планират да създадат мрежа от мелници с участието на турски производители на брашно.

Пилотният проект на експортно ориентиран мелничарски комплекс край брега на Черно море трябва да включва елеватор с капацитет 50 хиляди тона и мелница с капацитет за преработка 1000 тона зърно на ден.

Строителството може да отнеме до две години, посочват от MonDef. Името на мелничарите, участващи в проекта, на този етап не беше разкрито.

Турция е световен лидер в износа на брашно с дял от над 20%

Съседна държава е световен лидер в износа на брашно с дял от над 20%

Страната е изнесла брашно и хлебни продукти за $22 милиарда за 10 години

От министерството на земеделието заявиха пред "Комерсант", че знаят за проекта. Те припомниха, че мелниците за брашно в Русия може да използват преференциален краткосрочен заем за закупуване на зърно и инвестиционен заем до осем години за строителство, реконструкция, модернизация на обекти и закупуване на оборудване.

Турция е един от най-големите купувачи на руско зърно. Според Центъра за оценка на качеството на зърното от началото на сезона до 10 юни т.г. на тази страна се падат 18% от всички доставки, или 10,2 милиона тона. За сравнение: Египет, който е на второ място сред вносителите, е закупил 8,09 милиона тона зърно.

Според Дмитрий Рилко, генерален директор на Института за проучване на селскостопанските пазари, Турция е най-големият износител на брашно в света, а страната внася около 70% от пшеницата за преработка от Русия. Според него решението за изграждане на мелница за брашно в южната част на Руската федерация може да бъде свързано с нестабилната икономическа ситуация в Турция и високата волатилност на турската лира.

В резултат на това може да се окаже икономически по-изгодно да се произвежда и изнася брашно от територията, където се произвежда основният дял на суровините, обяснява Рилко.

Турските компании може също така се интересуват от ограниченията върху износа на зърно от Русия. От 15 февруари до 30 юни Русия има квота за износ на зърно от 17,5 милиона тона, а от 2 юни влезе в сила плаващо мито върху износа на пшеница, царевица и ечемик. Митническите ставки се изчисляват ежеседмично. Така от 17 юни до 22 юни мито върху износа на пшеница беше определено на 33,3 долара за тон с индикативна цена от 247,7 долара за тон. В края на май заместник-министърът на земеделието Оксана Лут заяви, че квотата за износ на зърно от Руската федерация и "плаващото" мито ще бъдат постоянни механизми за следващите няколко години.

Според директора на Sovecon Андрей Сизов при сегашните условия изграждането на завод в южната част на Русия ще даде на турските мелничари достъп до "изкуствено поевтиняло" зърно. Но с премахването на митата такова предприятие ще загуби конкуренция от турските обекти, които се намират в близост до основните пазари за брашно - страните от Близкия изток и Африка, посочва той.

Руските мелничари не виждат особени рискове при пристигането на нови чуждестранни инвеститори. По-специално президентът на Руския съюз на мелничарските предприятия Аркадий Гуревич напомня, че цените на пшеницата на юг са най-високите в Русия поради близостта до пристанищата, което увеличава производствените разходи.

Според Министерството на земеделието пшеницата от третия клас в центъра на страната към 4 юни средно струва 15,91 хиляди рубли. на тон, а на юг - 16,47 хиляди рубли. на тон. В допълнение, Андрей Сизов добавя, че руският пазар на брашно е пренаситен и допълнителни 200-250 хиляди тона на юг няма да намерят потребител вътре в страната.