OMV България започва поетапно изграждане на бързозарядни станции за електромобили на някои от своите обекти. Приоритетно, с такива ще бъдат снабдени бензиностанциите, разположени на главни пътни артерии, съобщиха от компанията.

Първите две такива бързозарядни станции са инсталирани на обектите OMV Даскалово, разположен на автомагистрала "Струма", и OMV Голямоконарско, разположен на "Голямоконарско шосе" до Пловдив, и вече оперират. Те са с мощност 50 киловата (kW), което дава възможност за около 40 минути клиентите да заредят до 80% от капацитета на батерията си. Станциите разполагат с конектори CCS (Combined Charging System - европейският стандарт за бързо зареждане) и CHAdeMo (CHArge de MOve - японско-френска разработка за бързо зареждане).

Общо, OMV Petrom планира изграждането на 30 зарядни станции в партньорство с "Елдрай Чарджинг" в България и Румъния.

Shell оборудва 11 бензиностанции със зарядни станции за електромобили

Shell оборудва 11 бензиностанции със зарядни станции за електромобили

Компанията премина на възобновяема енергия на 75% от обектите си в България

"Въпреки че изкопаемите горива ще продължат да играят основна роля в близкото бъдеще, електромобилността вече печели все по-голяма популярност, особено при пътувания на къси разстояния", коментира Дeчeбaл Tyдop, Ритейл мениджър на OMV България. "За собствениците на електромобили добре развитата мрежа от зарядни станции е също толкова важна, колкото и бързото зареждане. В този смисъл партньорството с Елдрайв е израз на стремежа ни в най-пълна степен да отговорим нуждите на нашите клиенти, като в същото време е и в унисон със стратегиите за устойчиво развитие и устойчива мобилност", посочи Тудор.

Българската eCars, която произвежда зарядни станции за Jaguar и Renault

Българската eCars, която произвежда зарядни станции за Jaguar и Renault

За цените на електромобилите и броя на зарядните станции говорим с Мартин Хаджистойков, основател и управител на eCars

Откриването на първите бързозарядни станции на OMV обекти идва в момент, в който се наблюдава засилен интерес към хибридните и електрическите автомобили в България. Според последните данни на Пътна полиция общо 2 721 са регистрираните електромобили към края на месец април 2020 г., което е с 290 повече в сравнение с края на декември 2019 г.

В Румъния OMV ще изгради и соларни панели на някои свои бензиностанции, чрез които да генерира нужното за опериране на обекта електричество.

OMV Petrom слага соларни панели на още 40 свои бензиностанции

Петролен гигант поставя соларни панели на още 40 свои бензиностанции в Румъния

Te ще удовлетворяват над 10% от нуждите за електроенергия на обектите