Властите на Саудитска Арабия са намалили амбициите си за IPO (първично предлагане на акции) на държавната петролна корпорация Saudi Arabian Oil Co. (Saudi Aramco). Те имат намерение да предложат акциите само на местната фондова борса през следващата година.

На Рияд е необходимо още време, за да реши стрували си да направи IPO на Saudi Aramco на международна борса, пише деловото издание The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници в официалните среди на кралството.

Според тях, такова решение е свързано с опасенията по отношение на потенциални правни рискови, съпровождащи едно международно IPO. Освен това, необходимостта от крупно предлагане на акции на Saudi Aramco намаля в момента на фона на почакването на петролните цени.

Петролният гигант Saudi Aramco е преобразуван в акционерно дружество

Петролният гигант Saudi Aramco е преобразуван в акционерно дружество

Изменението на статута е свързано с IPO на компанията

Припомняме, през януари 2016 г. Saudi Aramco заяви плановете си да излезе на фондовия пазар с първично предлагане на акции (IPO), предполага се предлагане на 5% от акциите, като се очаква пазарната оценка на компанията да достигне $2 трилиона.

Експертите очакваха, че IPO Saudi Aramco, направено на водеща световна борса, например, в Ню Йорк, може да привлече средства от порядъка на $100 мииларда.

Президентът Доналд Тръмп публично се изказа в подкрепа на IPO-то на Saudi Aramco в Ню Йорк, отбелязвайки, че " това е важно за САЩ".

Саудитска Арабия не се отказва от борсовия дебют на петролния си гигант Saudi Aramco

Саудитска Арабия не се отказва от борсовия дебют на петролния си гигант Saudi Aramco

Очакваните приходи от продажбата са между 2 и 3 трилиона долара

Но престолонаследника на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман се опасява от правните рискове, свързани с листването на компанията в САЩ, които могат да се окажат непреодолими, посочва изданието.

Принцът започна в понеделник визита в САЩ, където ще се срещне с Тръмп и представители на американския бизнес, но вероятно няма да има заявление по темата за IPO на Saudi Aramco.

Подемът на петролните цени подкрепи бюджета на Саудитска Арабия и дава време на властите в Рияд да помислят, дали си струва да качат акциите на фонова борса в чужбина. През 2016 г., когато принц бин Салман издигна идеята за международен листинг на държавната.

Най-голямата петролна компания твърдо планира историческо излизане на борсата през 2018-а

Най-голямата петролна компания твърдо планира историческо излизане на борсата през 2018-а

Saudi Aramco може да спечели 100 милиарда долара от IPO-то

Предлагането на акции на Saudi Aramco на саудитската борса ще позволи на властите в страната да изпълнят намеренията си за провеждането на IPO, избягвайки юридическите рискове, а също така разкриването на информация, изисквана от правилата на борсата в Ню Йорк, Лондон или Хонконг, отбелязват експерти.

В отговор на запитване от WSJ от Saudi Aramco е съобщила, че "както и преди се разглеждат редица варианти за задгранично листване на акциите".