Следващата голяма стъпка в сферата на биотехнолиите е свързана с персонализираната медицина. Това стана ясно по време на второто от поредицата онлайн издания на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria, което се проведе на 22 октомври и се излъчи на живо на сайта на единствената бизнес телевизия у нас, както и в каналите на Investor Media Group и социалните мрежи.

Гостът д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на Amgen, заяви, че познанието за човешкия геном ще даде информация за връзката между определени гени и възникването на определени заболявания.

"Около 14 000 гени имат неизвестна роля в човека. А с тяхното опознаване в следващите 20 години науката ще върви към персонализиране на медицината благодарение на познаването на генните мутации. Това ще изключи употребата на традиционните лекарства, с които се лекуват различни заболявания и ще се върви към прецизна медицина или персонализирана медицина", обясни д-р Чемишанска.

По думите й в медицината се върви все повече към развитие на профилактиката, а не към лечението на различните заболявания. Друга тенденция, към която се предприемат стъпки, са проучвания за използването на собствените защитни сили на организма. Според д-р Красимира Чемишанска България е сред предпочитаните дестинации за клинични проучвания, като страната ни се нарежда на 24 място в света по брой пациенти в клиничните проучвания. Сред причините за това е високото ниво на българските кадри и съвременното оборудване в много от изследователските центрове.

В разговора с модератора на онлайн издание Вероника Денизова, журналист от Bloomberg TV Bulgaria, д-р Чемишанска заяви, че пандемията е поставила началото на века на биотехнологиите и е дала сериозен тласък на най-сериозното направление в медицината. Тя подчерта, че Covid-19 e насочил развитието на биотехнологиите инвестициите в различна посока - от хронични към инфекциозни заболявания.

"Никога фармацевтичната индустрия не е била по-консолидирана към откриването на ваксина и нови медикаменти, както сега в търсене на лечение за Covid-19", подчерта изпълнителният директор на Amgen и добави, че обединените усилия на частния, държавния сектор и рисковия капитал помагат за по-бързото намиране на решение.

Във второто онлайн издание на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria стана ясно, че промените, които се случват сега, са устойчиви.

"Очакването е да има много силен фокус към инвестициите в биотехнологичните иновации. Фокусът към инфекциозните заболявания може и да не е временен, тъй като анализаторите смятат, че те все повече ще присъстват в ежедневието ни", заяви още гостът.

По думите й Covid-19 нанесъл удар върху клиничните проучвания, проучвателната и развойната дейност, но това било временно и ще се промени след края на пандемията.

Въпреки това, кризата носела редица позитиви за развитието на биотехнологиите, сред които по-честото използване на данни от ежедневната лечебна практика.

"Предизвикателствата са много, но кризата успя да ускори някои положителни развития, включително откриването и утвърждаването на някои молекули. А всяка нова молекула е нов подход към някое заболявания", обясни още д-р Чемишанска.

Друга област, в която експертите отчитат напредък е телемедицината, тъй като расте необходимостта от достъп до дистанционни медицински услуги.

Цялото онлайн издание на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria може да гледате ТУК, както и в ефира на бизнес телевизията на 23 октомври, от 21:30 часа. Второто онлайн студио достигна до близо 12 000 потребители в каналите на Investor Media Group, където то се излъчваше на живо и в социалните мрежи.

Следващото онлайн издание на Годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria ще се проведе на 29 октомври и ще се фокусира върху космическите иновации и наука. За да следите всичко актуално около конференцията, може да се регистрирате безплатно на https://tnbt.bloombergtv.bg/.

Генерален партньор на годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria е Real Finance, основен партньор е Sirma. Поредицата онлайн събития се провеждат с подкрепата на Allterco Robotics и А1.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Money.bg, "Мениджър".