Организация на обединените нации най-сетне постигна историческо споразумение за защита на световните океани, предават световните медии. След близо 20 години диалог и след 10 години тежки дебати, договорът за открито море (The High Seas Treaty) поставя 30% от моретата в защитени зони до 2030 година. А целта е опазване и възстановяване на морската природа.

Споразумението беше постигнато на 4 март вечерта след 38 часа преговори в централата на ООН в Ню Йорк. Споразумението беше в застой от години поради несъгласия относно финансирането и правата за риболов.

Последното международно споразумение за защита на океаните е подписано преди 40 години - през 1982 година и е уредено в Конвенцията на ООН за морско право.

Топ 10 на държавите, които изхвърлят най-много пластмаса в океаните

Топ 10 на държавите, които изхвърлят най-много пластмаса в океаните

Откъде идва цялата тази пластмаса?

Новата сделка създава зона, която е наречена открито море - международни води, където всички страни имат право да ловят риба, корабите да преминават и да се правят изследвания. Само че едва 1.2% от тези води са защитени.

Морският живот, живеещ извън тези зони, е изложен на риск от изменението на климата, прекомерния риболов и корабния трафик. Според последната оценка на световните морски видове, близо 10% са изложени на риск от изчезване.

Снимка 559804

Източник: iStock

Новите защитени зони, установени в договора, ще поставят ограничения върху това колко риболов може да се извършва, маршрутите на корабоплаването и проучвателните дейности като дълбоководен добив - когато минералите се вземат от морско дъно на 200 метра или повече под повърхността.

Преди новият договор да влезе в сила, страните ще трябва да се срещнат отново, за да приемат официално споразумението. Така или иначе е само въпрос на време.

"Това, което се случва в открито море вече няма да бъде невидимо и далеч от ума на хората", подчертава Джесика Батъл от WWF в изявление.

Как би изглеждал животът на Земята без пластмаса?

Как би изглеждал животът на Земята без пластмаса?

Ежедневието ни ще бъде съвсем различно