Паладият е най-скъпият от групата на четирите основни скъпоценни метали, включваща още златото, среброто и платината. През последните няколко години неговата цена нарасна рекордно, а основната причина за това беше острият недостиг на паладий на пазара.

Металът е ключов компонент в производството на катализатори за леки и товарни автомобили, а стойността му се е увеличила 6 пъти от 2016 година насам. Което, от своя страна, прави паладият по-скъп от златото, пише Bloomberg в своя статия, посветена на скъпоценния метал.

Какво е паладият?

Той е сребристобял метал, влизащ в групата на благородните метали, както и един от шестте в групата на платината, в която са още родият, иридият, рутеният и осмият. Около 85% от добивания паладий се използва за производството на катализатори в автомобилната индустрия за бензинови, дизелови и хибридни модели.

Също така той е често срещан елемент в електрониката, денталната медицина и бижутерията. Металът се добива основно в Русия и Южна Африка като вторичен материал от добива на други такива, като платина и никел.

Иридият поскъпва по-бързо от bitcoin, а вече е 3 пъти по-скъп и от златото

Редкият метал, който поскъпва по-бързо от bitcoin, а вече е 3 пъти по-скъп и от златото

Той се използва в производството на свещи за автомобили, както и на електронни екрани

Защо металът поскъпна толкова?

Предлагането изостава зад търсенето на паладий през последното десетилетие. Употребата му нарасна през последните години особено след като Китай въведе по-строги регулации с цел ограничаване на изхвърляните в атмосферата вредни емисии от автомобилите.

В Европа потребителите купуват по-малко дизелови модели, в които се използва повече платина и предпочитат бензинови, при които има паладий. Тази тенденция се засили особено след скандала "Дизелгейт" преди няколко години.

Прогноза: Тези два благородни метала ще се изстрелят през 2021 г. заради индустриалното търсене

Прогноза: Платината и паладият ще се изстрелят през 2021 г. заради индустриалното търсене

Основен двигател е автомобилната индустрия, която ги използва за поризводството на катализатори

Защо предлагането е толкова ограничено?

Тъй като паладият е вторичен продукт, компаниите от минната индустрия не успяват бързо да отговорят на промените в цените. Пандемията и по-слабата активност в сектора в резултат на нея също ограничиха добива на метала.

Според прогнозите за десета поредна година търсенето на паладий ще изпревари предлагането през 2021 година. Цената ще продължи също да расте. С изключение на някои по-редки метали, като родий, паладият остава по-скъп от повечето скъпоценни метали, а от 2019 година стойността му е по-висока от тази на златото.

Скъпо, по-скъпо, най-скъпо: 21 милиарда евро за грам

Скъпо, по-скъпо, най-скъпо: 21 милиарда евро за грам

В сегашната криза, породена от епидемията от коронавирус, цената на златото расте. Но и редица други вещества, минерали и химически продукти поскъпват

Кои са печелившите и губещите от поскъпването?

Най-големият печеливш е и най-големият производител на паладий. Това е руската Norilsk Nickel. Останалите лидери на пазара на от Южна Африка. От друга страна губещи са автомобилните компании, които трябва да плащат по-висока цена за метала. И вероятно ще прехвърлят част от разходите си към потребителите.