Проблемите във веригите на доставки, дошли наред с пандемията, както и високата цена на природния газ са сред факторите, които предизвикват покачване на цените на торовете. Ако прибавим и смущенията от войната в Украйна, то сметката за хранителнителните продукти значително ще нарасне.

Русия е сред основните износители на редица видове торове. "Нито един друг износител не може да предложи такова разнообразие от торове, които могат да се изнасят. И те изнасят на всички континенти", казват експерти, цитирани от Bloomberg.

Не можем да подценяваме важността торовете. След появата на синтетичните амонячни торове преди около век, те започват масово да се използват за производството на храни. До голяма степен заради огромния ръст на добивите, населението на планетата нараства значително.

Кризата с торовете придобива реални измерения за европейските земеделци

Кризата с торовете придобива реални измерения за европейските земеделци

Заради недостига се прогнозира и продължаващ ръст на цените на храните.

Ако глобалната търговия с торове бъде нарушена, това ще донесе по-високи разходи за земеделските производители по целия свят, както и по-висока инфлация при храните в момент, в който те вече достигат рекордно високи нива. Цените на масово използваните азотни торове се повишиха с 29% на годишна база, след като Русия нахлу в Украйна.

Цените така или иначе вече бяха доста по-високи, на фона на газовата криза в Европа, която принуди някои производители да намалят производството или в някои случаи дори да го прекратят.

По-малко от месец преди нападението на Русия, експерти прогнозираха, че недостигът на торове ще попречи на глобалното възстановяване на икономиката и то в момент, в който все още не се мислеше, че е възможно да има война в Европа.

Wall Street Journal също отправи зловещо предупреждение, а именно, че "високите цени на торовете създават сериозен проблем на фермерите". Засегнато е производството на хранителни продукти като авокадо, царевица и кафе в Южна Америка, кокосови орехи и маслини Югоизточна Азия. Засегнати са и производители на царевица и пшеница в Европа.

В края на януари руската VТВ Саріtаl заяви, че нeдocтигът нa тopoвe нa Cтapия ĸoнтинeнт мoжe дa дocтигнe 9% oт гoдишнитe нyжди пpeз пъpвoтo пoлyгoдиe нa 2022 г.