Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) представи своите предложения за по-големи разходи в държавния бюджет и бюджета на държавното обществено осигуряване през 2018 г.

Те изчислиха, че през следващата година ще са нужни 900 милиона лева за увеличение на заплатите, плащани от държавния бюджет, 470 милиона лева за капиталови разходи и 913 милиона лева повече социални разходи. КНСБ предложиха и мерки, с които държавата да събере поне 475 милиона лева повече приходи.

В бюджета на държавното обществено осигуряване те настояват за повишаване на минималните осигурителни доходи. Според президента Пламен Димитров "това е начин за борба със сивата икономика и нелоялната конкуренция". Той се закани още, че ако на Тристранката работодателите блокират исканията, те ще настояват за механизъм, който да повиши с 10% минималните осигурителни доходи за всички позиции. И в противен случай заплашиха с протести.

КНСБ дадоха и предложение за увеличаване на максималния осигурителен доход с около 10% до 2 860 лева, което ще донесе на бюджета нови 78 милиона лева.

Промяна синдикатите искат и при самоосигуряващите се лица, където преди време бе въведена диференцирана ставка. Според тях обаче тя не работи и те ще настояват за обща сума за всички от поне 600 лева.

Синдикалистите ще поискат и увеличение на вноската за безработица, която в момента е 1%, с още един пункт, което ще донесе нови 250 милиона лева и ще помогне за балансиране на бюджета на фонда.

Сред другите мерки е повишаване на индивидуалния коефициент за пенсия, което ще засегне всички над 2 милиона пенсионери и ще коства на държавата около 800 милиона лева.