Япония планира да увеличи финансовата подкрепа за домакинства, които се преместят извън столицата, за да се справи с обезлюдяването в други райони на страната. Това съобщават местните медии, цитирани от Bloomberg.

Отговарящите на условията семейства от столичния район на Токио ще могат да получат $7700 на дете, считано от фискалната 2023 година, ако се преместят в необлагодетелстван местен район - над три пъти повече от вече наличния стимул.

Финансовите стимули подчертават предизвикателствата, пред които е изправена Япония с ниската си раждаемост и дългата продължителност на живота. Селските райони се обезлюдяват бързо, тъй като младите хора се преместват в градовете в търсене на работа.

Токио има амбициозен проект за строеж на авангарден малък град в залива си

Токио има амбициозен проект за строеж на авангарден малък град в залива си

Властите искат да привлекат компании, които да предложат нови технологии за намаляване на задръстванията и емисиите

Увеличената подкрепа за деца идва в допълнение към вече фиксираните 1 милион йени, които семействата могат да получат при преместване. Така, според новото предложение на властите, домакинство с две деца може да получи 3 милиона йени или над $23 000, ако напусне района на Токио.

Японското правителство започна инициативата за привличане на хора в обезлюдяващите региони през 2019 година, позволявайки на домакинствата, които са живели в централната столична зона на Токио от поне пет години, да кандидатстват за подкрепа, ако решат да се преместят.

Семействата могат да продължат да работят дистанционно на текущата си работа, да работят в местни малки или средни компании или да започнат бизнес в района, в който се местят. Това би им позволило да кандидатстват за още по-голяма финансова подкрепа.

 Япония е с рекордна инфлация от 40 години насам

Третата най-голяма икономика в света - с рекордна инфлация от 40 години насам

Стойностите са по-ниски от тези в САЩ, но гражданите на страната са притеснени