Deutsche Bank планира да преразгледа търговските си операции, като създаде така наречената "лоша банка", която да държи десетки милиарди евро необслужвани активи, съобщи Reuters, позовавайки се на източник, запознат с темата.

Общият размер на необслужваните кредити на банката продължава да се променя в диапазона между 30 и 50 млрд. евро и може да съставлява 14% от нейния финансов баланс.

Най-голямата германска банка също така предвижда да намали или закрие операциите си при търговията с акции извън континентална Европа. Това доведе до закриване на търговски фирми извън Европа.

"Лошата" банка ще пусне за продажба активи, оценени на стойност до 50 милиарда евро - след коригиране на риска - и включващи основно дългосрочни деривати.

Deutsche Bank прави "лоша банка" за проблемните си активи с или без сделка с Commerzbank

Deutsche Bank прави "лоша банка" за проблемните си активи с или без сделка с Commerzbank

Засега тази възможност се обмисля от ръководството

Мерките са част от значителното преструктуриране на инвестиционната банка, основен източник на приходи за най-големия германски кредитор, който се бори да генерира устойчиви печалби след финансовата криза от 2008 г. насам.

Deutsche Bank се опитва да се обърне негативните тенденции, но се сблъсква с пречки, като обвинения в пране на пари и неуспешни стрес тестове. Опитът й да създаде германски "банков шампион" чрез сливане с Commerzbank се провали през април.

През май главният изпълнителен директор Кристиан Севинг обеща на акционерите "тежки съкращения" в своята слабо представяща се инвестиционна банка.

Deutsche Bank загубила $1,6 милиарда от сделка с облигации

Deutsche Bank загубила $1,6 милиарда от сделка с облигации

Банката така и не съобщава за проблемната сделка

Акциите на Deutsche Bank, които наскоро се търгуваха на рекордно ниски нива, се повишиха с 2% на фондовата борса във Франкфурт, излизайки начело в списъка на германските акции.

Усилието на Кристиан Севинг бележи по-нататъшно изместване от инвестиционното банкиране и съсредоточаване върху по-стабилни форми на приходи, като например транзакционно банкиране, посочва Ройтерс.

Банката планира да съкрати бизнеса си с акции в САЩ, включително първокласните брокерски и капиталови деривати, за да спечели акционерите, които са недоволни от неговото представяне.

Deutsche Bank създаде подобно подразделение за необслужвани инвестиции през 2012 г. със 128 милиарда евро рисково претеглени активи. То бе затворено почти четири години по-късно, през 2016 година.

Очаква се изпълнителният директор на банката Кристиан Севинг да обяви всички споменати намерения, когато през юли бъдат представени шестмесечните резултати на Deutsche Bank.