Компанията OpenAI заяви днес , че е постигнала споразумение да върне Сам Алтман на поста главен изпълнителен директор, дни след отстраняването му от длъжността. Така се слага край на разгорещените дискусии за бъдещето на стартъпа, заемащ място в центъра на бума на изкуствения интелект.

Освен за завръщането на Алтман, компанията даде принципно съгласие за частично възстановяване на състава на борда на директорите, който го отстрани от поста. По думите на представители на OpenAI, към главния изпълнителен директор и настоящ ръководител на Quora Адам Д'Анджело, ще се присъедини бившия изпълнителен директор на Salesforce Брет Тейлър и бившия министър на финансите на САЩ Лари Съмърс.

Сам Алтман напуска поста главен изпълнителен директор на OpenAI, защото "бордът вече няма доверие" в способността му да ръководи

Създателят на ChatGPT бе изгонен от борда на директорите

Президентът Грег Брокман също се оттегля от ръководството на компанията

Сам Алтман написа в X: "Очаквам с нетърпение да се върна в OpenAI." Завръщането му завърши с бурен уикенд, когато Алтман се съгласи да премине към финансовия спонсор на OpenAI - Microsoft (MSFT.O), за да оглави там нова изследователска група.

Това стана, след като бордът на директорите на OpenAI отхвърли първия му опит да се върне в стартъпа в неделя, назначавайки за временен главен изпълнителен директор бившият изпълнителен директор на Twitch Емет Шиър. В свой коментар на X Шиър отбелязва, че решението е било взето късно във вторник и по думите му, след "72 часа много напрегната работа."

OpenAI се опитва да върне Сам Алтман като изпълнителен директор поради настояване на инвеститори

Цирк за десетки милиарди, инвеститори искат да върнат Сам Алтман начело на ChatGPT, но той поставя като условие да се уволни борда

Алтман има изискване целия борд на директорите на OpenAI да подаде оставка

Уволнението на Алтман доведе до несигурност както за OpenAI, така и за Microsoft, която компания през уикенда предприе оперативни мерки, за да предотврати щети. Тези мерки включваха обещание да вземат на работа него и Грег Брокман, президент на стартъпа. Брокман, който напусна след оставката на Алтман, написа в X, че тази вечер ще се "върне към кодирането".

А в понеделник почти всички над 700 служители на OpenAI заплашиха да напуснат, ако Бордът на директорите не се оттегли и не възстанови на поста Алтман и Брокман, се казва в специално писмо, пише Reuters. В свое изявление на X, главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела, приветства промените в състава на Борда на директорите на OpenAI. "Смятаме, че това е първата важна първа стъпка към по-стабилно, по-информирано и по-ефективно управление", казва той.

Ново 20: Сам Алтман отиде в Microsoft

Ново 20: Сам Алтман отиде в Microsoft

OpenAI ще бъдат водени от бившия бос на Twitch