В предприятията няма достатъчно машинни и електроинженери. Търсят се стругари, заварчици, оператори на машини и професионални шофьори. Отдавна се знае, че в страната няма достатъчно лекари, медицински сестри, лаборанти и дори санитари, посочиха от Асоциация на индустриалния капитал в България .

Работодателската организация ще положи усилия в проект, осигуряващ хора за сектори на икономиката, в които има хроничен дефицит на специалисти. Ще привличат деца чрез кръжоци и посещения в заводи.

Това сподели пред журналисти днес Васил Велев, председател на Управителния съвет на АИКБ, съобщава БТА. 

Експертите са установили, че и летците са вече дефицитни кадри у нас. Обучението на летци в България е организирано така, че всеки, който иска да получи тази квалификация, трябва да си плати, а сумата не е малка - над 50 хиляди лева, каза проф. Емилия Ченгелова, ключов експерт по проекта. 

В АИКБ работят да върнат добрия имидж на дефицитните професии. Те обмислят да организират посещение на деца, още в пети и шести клас в предприятията, както и създаването на кръжоци по технически дисциплини. 

На мястото на напускащите България технически експерти АИКБ предлага фирмите да наемат работници от чужбина - най-вече от Украйна и Молдова. 

Бюджетът на проекта е 2 324 300 лева. 85 процента от него са осигурява от Европейския социален фонд, а 15 на сто от държавния бюджет. 

От началото на годината АИКБ изпълнява проект "Постигане на устойчива и качествена заетост посредством подобряване привлекателността на професии със слабо предлагане на пазара на труда в ключови за развитието на българската икономика сектори". 

Проектът е по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" и е насочен към четири сектора - машиностроене, електротехника, транспорт и спедиция, здравеопазване и свързаните с тях услуги. Партньори на асоциацията са пет браншови организации, осем синдикални федерации и ведомства.