Договорът на главния изпълнителен директор на Audi Руперт Щадлър, който е в ареста от месеци, ще бъде прекратен съвсем скоро, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници. Очаква се днес или в следващите дни директорите на групата Volkswagen AG да се съберат, за да вземат решението.

Дори и то да не бъде взето днес или да бъде забавено от технически трудности, уволнението със сигурност ще бъде факт, казват източниците. Как точно ще бъде прекратен договорът, зависи от адвокатите, посочват те.

Щадлер е начело на Audi от 2010 година. Прекратяването на връзките с него е поредният ход на германския концерн в опит да остави зад гърба си продължаващата вече трета година дизелова афера.

Новината идва на фона на заседанието на канцлера Ангела Меркел с министри от кабинета, на което се очаква да бъде взето решение за втори пакет мерки срещу замърсяващите дизелови автомобили.

55-годишният Щадлер, който е в ареста от юни насам по обвинения, че е опитал да влияе върху свидетели в рамките на криминалното разследване заради използването на нелегален софтуер при автомобилите с дизелови двигатели, които да "лъжат" по време на тестовете за вредни емисии.

Властите в Съединените американски щати разкриха Дизелгейт през 2015 година, а Volkswagen потвърдиха, че 11 милиона автомобила по цял свят са засегнати. Засега компанията е платила около $27 милиарда в различни глоби и компенсации, като се изправя и пред дело, заведено от инвеститори в Германия. В европейската държава в момента се водят няколко криминални разследвания, включващи около 70 заподозрени.

Половината от колите на Volkswagen в Германия не покриват новите екоизисквания

Половината от колите на Volkswagen в Германия не покриват новите екоизисквания

Забавянето на продажбите ще намали печалбата на концерна