Стар туит на Илон Мъск изправи Tesla пред американския съд, съобщават медиите отвъд океана. Постът в социалната мрежа е от 2018 година и в него Илон Мъск предполага, че работниците във фабриките ще загубят опции за акции, ако се обединят в синдикати.

Според адвокат на Tesla обаче това не е незаконна заплаха, както твърди обвинението, защото просто отразява позицията на синдиката. 

Може ли Мъск да бъде съден за ракетата на SpaceX, която ще удари Луната?

Може ли Мъск да бъде съден за ракетата на SpaceX, която ще удари Луната?

Бустер, който изведе сателит на NASA преди 7 години, ще удари спътника на Земята в началото на март

Въпросният туит дойде на фона на дългогодишната кампания на профсъюза на United Auto Workers (UAW) за организиране на работници във фабриката на Tesla във Фримонт, Калифорния. В него се казваше:

"Нищо не спира екипа на Tesla в нашия автомобилен завод да гласуват за профсъюз. Могат да го направят, ако искат. Но защо да плащате синдикални вноски и да се отказвате от опции за акции за едното нищо?"

През март миналата година Tesla обжалва заповед на Националния съвет по трудови отношения (NLRB) Мъск да изтрие туита.

По време на текущото дело, тази седмица адвокатът на Tesla Дейвид Салмънс заяви пред съда, че конституционното право на свобода на словото съгласно Първата поправка на САЩ "защитава твърдата реч на работодателя относно отрицателните страни на синдикализирането".

Tesla отчете рекордни печалби

Tesla отчете рекордни печалби

Компанията някак успя да увеличи производството и продажбите си на фона на този недостиг

Междувременно юристът, представляващ UAW, Даниел Къри, твърди, че туитът на Мъск е "заплаха за отмъщение, а не законно изразяване на мнение".

"Идеята, която пускат там, че профсъюзът може да отнеме акциите на служителите, просто не се вписва в реалността", каза Къри.

Мъск има дълга история на противоречиви туитове, което води до редица съдебни дела. Tesla е изправена пред иск от инвеститори за един друг пост от 2018 година. В него Мъск каза, че е осигурено финансиране, за да стане компанията частна.