Една малка стъпка по пътя на юана към превръщането си в световна валута и един голям скок в неизвестното за най-голямата "хронично болна" южноамериканска икономика - така изглежда решението на Аржентина да плаща за китайския внос във валутата на азиатската страна.

То се дължи не толкова на последователните усилия да създаде паралелна на доларовата система, колкото на критично намалените резерви от американски пари в Буенос Айрес. Въпреки това, в КНР имат от какво да бъдат доволни.

Какви са ползите при плащания в китайски юани и ще измести ли юанът щатския долар?

Какви са ползите при плащания в китайски юани и ще измести ли юанът щатския долар?

Пълна дедоларизация не се очаква скоро, но в някои случаи българските дружества вече могат да договорят по-добри цени при плащания в китайски юан

Контекст: От поне 10 години Китай се опитва да освободи поне част от външната си търговия от доларите - политика, която е от фундаментално значение за голямата цел на Си Дзинпин: превръщането на страната му в доминиращ международен фактор. Най-амбициозният китайски лидер от Мао насам вече открито лансира юана като алтернатива с множество предимства за партньорите на Пекин.

Фундаменталната разлика спрямо долара, британския паунд, еврото и йената е, че китайската валута не идва от отворена икономика. Пекин няма никакво намерение да губи контрол над юана, а мащабният проект по дигитализацията му ще дава възможност на КНР да следи всяка траназкция и на теория да може да контролира самата използваемост на иначе наличните в нечия сметка пари. Това е огромна власт.

Китайският юан достигна 15-годишно дъно, след новината за новия мандат на Си Дзинпин

Китайският юан достигна 15-годишно дъно, след новината за новия мандат на Си Дзинпин

Юанът падна с цели 0,6 процента до 7,3084 за долар

Какво се случи: През април Аржентина ще плати за вносни стоки на стойност около 1 млрд. долара в юани, а след това около в тази валута транзакциите ще са в размер на около 790 млн. долара. Това стана ясно след среща на икономическия министър на Аржентина Серджио Маса и посланика на Китай в страната Зоу Шаоли, съобщава "Ройтерс".

Споразумението ще ускори и административните процедури по вноса от азиатската страна.

Аржентина и Бразилия обсъждат планове за обща валута

Двете най-големи икономики в Южна Америка обсъждат планове за обща валута

Като опит за намаляване на зависимостта от щатския долар

От друга страна: Маса не скри, че обръщането към Китай е в резултат на стопилите се доларови резерви на Аржентина. Земеделският износ на Аржентина се срина заради сушата, а инфлацията е над 100% на фона на продължаващи предизборни харчове на правителството.

Централната банка вдигна основния си лихвен процент до 91%, съобщава "Ройтерс", като цитира свои източници. Това донякъде стабилизира аржентинското песо на черния пазар, но там все още то се предлага на над два пъти по-висока цена от официалния курс, който е 222 за 1 долар.

Аржентина: падението на една от най-богатите страни в света

Аржентина: падението на една от най-богатите страни в света

Едно време Аржентина е сред най-богатите страни в света. Толкова богата, че се ражда дори крилатата фраза "богат като аржентинец". След това обаче идват цели осем държавни фалита. Как се стига до това безподобно падение?

Според анализаторите мярката няма да има дългосрочен ефект, тъй като е нужна политическа воля за тежки реформи, а в година на вот нещо такова не изглежда много вероятно в Аржентина.

44 млрд. долара заем от Международния валутен фонд също са обвързани с подобряване на лихвените нива, поставяне на инфлацията под контрол и попълване на резервите в чужда валута.

Още нещо: Китай традиционно успява да извлече максимума от партньорството си с икономически и политически слаби икономики. В Азия и Африка компании от КНР получиха апетитни инфраструктурни проекти и концесии на стратегически важни обекти.

Парижкият клуб спасява Аржентина от дефолт, но под условие

Парижкият клуб спасява Аржентина от дефолт, но под условие

Закъсалата държава трябва да плати $2,4 млрд. до края на месеца

Възможен е подобен сценарий и в Аржентина, но освен това при китайско участие в евентуално стабилизиране на вече над 20-години лутащата се южноамериканска страна, Пекин ще има силен аргумент и за това, че системата на юана е нещо повече от инструмент за геополитическо влияние.

Китай намали драстично доларите при международните си разплащания, юанът ги измести

Китай намали драстично доларите при международните си разплащания, юанът ги измести

А до 2010 г., страната практически не е ползвала собствената си валута при международната търговия