Парижкият клуб е готов да отложи плащане в размер на $2,4 млрд., което Аржентина трябва да направи по дълга си, ако Буенос Айрес отговори на определени критерии, пише Bloomberg, цитирайки свои източници.

Решението на групата заможни правителства, които са кредитирали закъсалата страна, има потенциала да предотврати тежък дефолт. До 31 май Аржентина трябва да покрие поредното плащане, гласи договорката.

Надеждите на Парижкия клуб са, че Аржентина ще успее да предоговори споразумение с Международния валутен фонд на стойност $45 млрд. Но споразумението вероятно няма да дойде преди изборите в страната, които трябва да се проведат чак през октомври.

Парижкият клуб отказва да коментира темата, а източниците на агенцията не уточняват какви са поставените условия.

Президентът на Аржентина Алберно Фернандес прекара седмицата в Европа и се срещна с лидерите на Франция, Италия, Испания и Португалия в опит да събере подкрепа за отлагане на плащането. В петък той се срещна и с управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Буенос Айрес отправи и официално запитване към Парижкия клуб за отлагане на плащането и очаква отговор до края на месеца.

Крайният срок идва в тежък момент за Аржентина, която вече трета година е в рецесия. Инфлацията доближава 50%, а безработицата е над 10%. Изчисленията на анализаторите за кешовите резерви на страната се различават, но според някои от тях такива вече липсват от септември 2020 г. насам, което ограничава възможността на страната да покрие международните си задължения.

През май 2014 г. Аржентина постигна сделка с Парижкия клуб за връщането на $9,7 млрд. дълг след 13 години дефолти. Средствата трябваше да бъдат върнати в петгодишен период, но финансовите затруднения отлагат финалните плащания. Кредиторите включват Великобритания, Италия, Испания и Канада.

Традиционно, Парижкият клуб е готов да преструктуриране на дълг с кредитополучатели, които следват реформите, предложени от МВФ. Аржентина спря да ги следва след смяна на администрацията в края на 2019 г., а разговорите за нов план не постигнаха нищо засега.

Пореден банкрут: Аржентина обяви, че не може да плати дълг от $45 милиарда

Пореден банкрут: Страната рекордьор по фалити обяви, че не може да плати дълг от $45 милиарда

Левите политики отново водят до галопираща инфлация и двуцифрена безработица