Виден депутат от опозицията в най-новия член на НАТО изпита на гърба си, че разкритията за корупция в страната изпращат автора им в затвора.

Небойша Медойевич прекарва почти 2 седмици зад решетките миналия месец, тъй като отказва да разкрие пред прокурорите подробности, след като обвинява дългогодишния управляващ елит на Черна гора в корупция.

Депутатът е освободен на 13 декември, което според него се дължи на острата международна реакция срещу задържането му, а "не на върховенството на закона, което е наистина слабо тук", пише Bloomberg.

Руските туристи имат нова любима дестинация на Балканите, която Кремъл не харесва

Руските туристи имат нова любима дестинация на Балканите, която Кремъл не харесва

Ето каква е причината за това

Арестът на Медойевич идва в ключов момент за бившата югославска република, опора на Запада в регион, където все още се усеща дългата ръка на Русия. Макар 620-хилядната страна да се освободи от влиянието на Москва след присъединяването си към НАТО през 2017 г., тя е заобиколена от балкански държави, като Сърбия и Босна и Херцеговина, които все още са въвлечени в борбата за влияние.

Въпреки че е най-напредналата по пътя на региона за присъединяване към Европейския съюз, тя е изправена пред огромни препятствия, преди да бъде приета за пълноправен член, както е планирано през 2025 г.

Черна гора трябва да направи повече за подобряване на върховенството на закона, за защита на правата на човека и независима съдебна система и да се бори с престъпните групи, които пренасят наркотици и изпират пари, според ЕС. Блокът има противоречия с някои от настоящите му членове като Полша, Унгария и Румъния, които оспорват демократичните му норми.

Черна гора дава гражданство срещу инвестиции

Още една балканска държава дава гражданство срещу инвестиции. Колко струва то?

От програмата могат да се възползват 2000 души през следващите 3 години

"Критиката тук обикновено се възприема като действие срещу държавата. Това се казва всеки път, когато някой започне да говори открито за корупция", разказва Медойевич пред Bloomberg.

Обвинение в преврат

Международната правозащитна организация Freedom House отбеляза спад в демократичните стандарти на Черна гора в последния си доклад. "Репортери без граници" класират страната на 103-о място от 180 държави в своя класация за свобода на медиите поради натиска на правителството върху медиите и атаките срещу журналисти.

Черна гора се ръководи от президента Мило Джуканович, който се издигна в редиците на еднопартийната система на Югославия като съюзник на бившия сръбски президент Слободан Милошевич. Той се отдели от Милошевич през 1997 г., за да се представи като твърдо прозападна фигура, преди да ръководи официално разделяне на страната си от Сърбия през 2006 г.

Какво е икономическото влияние на Русия на Западните Балкани?

Какво е икономическото влияние на Русия на Западните Балкани?

И в кои сектори е концентрирано то

Десет години по-късно, докато се готви да присъедини Черна гора към НАТО, той обвинява Русия, че се опитва да го убие в опит за преврат по време на парламентарните избори.

Благодарение на политическия си имунитет - Джуканович е премиер или президент почти постоянно от 1991 г. насам - той предотвратява няколко разследвания срещу себе си, включително за контрабанда на цигари с Италия през Адриатическо море през 2005 г.

"Арестът на Медойевич е показателен за политическа система, която се характеризира с упражняване на лична власт, а не с върховенство на закона", казва Тимъти Лес, ръководител на проект на Форума за геополитика в Университета в Кеймбридж.

Черна гора не е виждала толкова туристи от 3 десетилетия. И очаква да спечели €1 милиард от това

Черна гора не е виждала толкова туристи от 3 десетилетия. И очаква да спечели €1 милиард от това

Секторът допринася за 23% от БВП на балканската страна

"Репресиите на Джуканович срещу опозицията не само ще затруднят приемането на реформите, необходими за присъединяване към ЕС, но впускането в авторитаризъм дава на мнозина скептици относно разширяването в ЕС достатъчни основания за спиране на кандидатурата на Черна гора", обяснява Лес.

Арестът на опозиционния депутат не е единствената буря, която обхваща нацията тази година. В публичното пространство изтече видеозапис, показващ как бизнесменът Душко Кнежевич, основател и председател на Atlas Group, дава 97 500 долара в брой на виден член на партията на Джуканович, която управлява страната след падането на Желязната завеса.

Разцепване на олигархията

Предполага се, че видеото е записано преди централната банка на Черна гора да поеме контрола над двете банки на Кнежевич миналия месец, когато отне лиценза на Invest Banka и заяви, че Atlas Banka се нуждае от капиталова инжекция, за да се спаси.

Кнежевич обвини властите, че искат да конфискуват имуществото му заради конфликта му с президента. В изявление до местните медии бизнесменът твърди, че плащането е един от многото "приноси" за управляващата партия. Тя отхвърля твърденията му, с мотива, че бизнесменът се опитва да дискредитира "държавните институции и да дестабилизира Черна гора".

Опозиционният депутат Медойевич гледа с интерес обръщането на Джуканович срещу неговия "дългосрочен финансист", докато очаква окончателното решение дали ще се върне зад решетките. "Това може да е най-сериознoтo разцепване в олигархията на Черна гора досега", смята политикът.