Дания е готова с проектопромени, които ще прекратят спекулациите с имоти, отдавани под наем краткосрочно, пише Bloomberg. Текстовете се появяват на бял свят след месеци на оспорвани дебати, предизвикани от покупки, направени от Blackstone Group Inc.

Министърът, натоварен с жилищната политика, представи няколко стъпки, които включват 10-годишен мораториум върху повишаването на наемите. Въпросът сега е дали мерките наистина могат да удушат инвестициите, както предупреждават представители на пенсионната индустрия в Дания, която управлява активи за $450 милиарда.

Предложеният проектозакон ще позволи на наемодателите да повишават наемите след освежителни ремонти, само ако са притежавали сградата 10 години. Правилото няма да засегне повишаването на наемите в други случаи. Социалдемократическото правителство повишава и изискванията за природна съобразност на подобни ремонти.

Министърът твърди, че планът ще удари само спекулаторите и ще защити дългосрочните инвеститори. Някои депутати и институционалните инвеститори в Дания обаче вече показват недоволството си.

Предупреждение идва от PFA Pension, която управлява около $100 милиарда. Директорът "Инвестиции в недвижими имоти" Майкъл Брун казва, че е притеснен, че предложението на практика ще спре нужните инвестиции и реновации.

Банки в Дания вече предлагат 20-годишен ипотечен кредит без лихва

Банки в Дания вече предлагат 20-годишен ипотечен кредит без лихва

Желанието на централните банки да стимулират икономическия растеж и инфлацията води до някои странности