Европейският съюз има шанс да осигури освобождаване от американските мита за вноса на стомана и алуминий, които влизат в сила в петък, каза германският министър на икономиката Петер Алтмайер.

"Смятам, че всъщност имаме шанс да предотвратим влизането в сила на тези тарифи", каза Алтмайер пред ARD.

Европа иска имунитет срещу митата на Тръмп, а не търговска война със САЩ

Европа иска имунитет срещу митата на Тръмп, а не търговска война със САЩ

Брюксел залага на преговорите, за да се помири с Вашингтон

САЩ и ЕС водят преговори, в които е "възможно намирането на решение, с което все още може да се избегне изпадането в тежък търговски конфликт", посочи министърът.

Ако бъде постигнат подобен компромис, той ще освободи ЕС от тарифите временно, докато преговорите продължават и бъде изработено окончателно споразумение. За това ще са необходими няколко седмици.

Европа удря САЩ с мита до 90 дни, ако Вашингтон не отстъпи

Европа удря САЩ с мита до 90 дни, ако Вашингтон не отстъпи

Тарифите на Тръмп може да струват десетки хиляди работни места в европейската металургия

Алтмайер не даде никакви подробности за възможно решение на въпроса, но каза, че министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос е споделил своя оптимизъм.

"Имахме много конструктивен предварителен обмен на мнения по всички важни въпроси в икономическите ни отношения с оглед на отслабване на търговското напрежение", казаха представителите на двете страни в съвместно изявление.

ЕС отвръща на удара: предлага мита за стоките от САЩ

ЕС отвръща на удара: предлага мита за стоките от САЩ

Ответните тарифи ще засегнат внос за $3.46 милиарда

Следващата седмица еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом отива във Вашингтон, за да се срещне с Уилбър Рос и други американски служители.

Тя ще търси общо решение с американските си колеги, но отново заяви, европейските износители не трябва да бъдат обект на новите мита. "ЕС трябва да бъде изключен като цяло", категорична е Малмстрьом.

Подобно мнение е изразил и френският министър на финансите Бруно Льо Мер по време на срещата на Г-20 в Аржентина. Той е казал на американския си колега Стив Мнучин, че тарифите биха навредили на "вашите съюзници, в този случай на вашите собствени европейски съюзници, на въздействието върху работата на вашите съюзници, върху бизнеса на вашите съюзници".

Европа е изнесла към САЩ стомана за 6.5 млрд. долара и алуминий за 1.4 млрд. долара през миналата година.

Споразумение между двете страни ще разсее страховете от търговска война, която може да убие икономическия импулс и да влоши инфлационния натиск.