Промените в руското законодателство за използването на названието "шампанско" единствено за произведени в Русия пенливи вина ще засегнат не само френския, но и италианския износ. Това заяви посланикът на Италия в Руската федерация Паскуале Терачиано в ексклузивно интервю за РИА Новости, цитирано от почти всички медии в страната.

Припомняме, че по-рано този месец Русия буквално вбеси както Франция, така и цяла Европа с промяна на Закона за винопроизводството в страната, чрез която емблематичното френско шампанско вече ще носи името пенливо вино от Франция в магазинната мрежа на Русия.

Френските компании за шампанско може да бойкотират руския пазар, за да защитят името на напитката

Френските компании за шампанско може да бойкотират руския пазар, за да защитят името на напитката

Владимир Путин подписа закон, забраняващ на производителите на пенливи вина извън Русия да използват думата шампанско и това наистина вбеси французите

"Няколко производители вече съобщиха, че товарите им са блокирани на руската митница", коментира в интервюто за РИА Новости италианският посланик Паскуале Терачиано, който призовава страната отново да върне закона постарому.

По дипломатически, посланикът заяви, че въвеждането на нов закон за виното е продиктуван от "абсолютно естествена необходимост от регулиране на пазара на алкохолни напитки, включително производството на вино в Русия, с цел подпомагане на местното производство и защита на потребителите". Той допълни обаче, че някои аспекти "будят недоумение, защото противоречат на международно приетите правила и това по някакъв начин засяга и Италия".

Като пример негово превъзходителство посочва правилата, установени от Международната организация по лозарство и винарство (OIV), която включва и Русия.

"По-специално имам предвид новите стандарти за етикетиране, задължението за нова регистрация за вносителите, проверките на избите. Няколко производители вече ми казаха, че товарите им са блокирани на руската митница. Това ще има последици за руските потребители, защото ще доведе до по-малък избор и по-високи цени", казва Терачиано.

Според измененията в руския закон за държавното регулиране на оборота с алкохол, терминът "шампанско" в Руската федерация важи само за продукти, произведени в Русия. А всички останали трябва да носят името "пенливо вино". Това важи и за прочутото италианско просеко.

Компанията "Moet Hennessy Distribution Rus", която е руското подразделение на производителя на алкохолни напитки Moet Hennessy, информира своите руски партньори, че спира доставката от пенливи вина за страната.