Италианското правителство е готово да налее до 15 милиарда в Monte dei Paschi di Siena и други проблемни банки, съобщава Reuters, позовавайки се на свои добре информирани източници.

Заплашената от банкрут най-стара банка в света Monte dei Paschi е длъжна да привлече до 31 декември 5 млрд. евро. В противен случай нейната съдба ще се окаже в ръцете на Европейската централна банка, която може чрез Single Resolution Mechanism да започне процедура за закриване или преструктуриране.

Това може да доведе до значителна банкова и политическа криза в Италия.

Съдбата на най-старата банка в света вече е в ръцете на италианското правителство

Съдбата на най-старата банка в света вече е в ръцете на италианското правителство

Все по-малко вероятно е частните инвеститори да отпуснат заеми на Monte dei Paschi

Процесът за рекапитализацията на закъсалата банка върви по не най-добрия начин: суверенният фонд на Катар, от който в Monte dei Paschi се надяваха да привлекат 1 милиард долара, не е взел още своето решение.

За неувереността на банката за интереса на инвеститорите към нейните акции говори и предложения диапазон на ценете - от 1 до 24,9 евро. 65% от новите акции на Monte dei Paschi са запазени за институционални инвеститори.

8 италиански банки пред фалит, ако рефендумът в страната не мине

8 италиански банки пред фалит, ако рефендумът в страната не мине

Евентуален отрицателен вот ще донесе несигурност на пазарите

Освен на Monte dei Paschi правителството, според източниците на агенцията, е готово да помогне и на регионалните банки Banca Popolare di Vicenza и Veneto Banca. По данни на La Repubblica, помощ ще бъде оказана също така на Banca Carige, като постановление на кабинета за това ще бъде публикувано на 22 декември, пише rns.online.