Китайският президент Си Дзинпин е призовал държавните органи да гарантират, че темпът на растеж на БВП на Китай ще надмине икономическия растеж на САЩ тази година , въпреки неблагоприятните последици от поредното огнище на COVID-19 в страната. Това пише деловото издание The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници, запознати с темата.

На срещи с икономически и финансови представители през последните седмици Си говори за необходимостта от гарантиране на икономическа стабилност и растеж, за да покаже, че еднопартийната система на Китай е по-ефективна от западната либерална демокрация, пише WSJ, цитиран от finmarket.ru.

Световната банка понижи прогнозата за растеж на китайската икономика

Световната банка понижи прогнозата за растеж на китайската икономика

В най-лошия случай темпът на БВП може да спадне до 4%

В отговор на призивите на китайския президент за ускорен растеж, китайските правителствени агенции обсъждат планове за активизиране на големи проекти, особено в индустрията, технологичния сектор и производството на енергия и храни. Обмисля се и възможността за стимулиране на потребителските разходи чрез разпространение на купони за пазаруване сред хората, твърдят източниците.

Икономиката на САЩ нарасна с 5,5% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2021 г., изпреварвайки Китай (4%). Президентът на САЩ Джо Байдън обърна внимание на тази ситуация, като каза, че тя е отбелязана за първи път от 20 години и това вбеси лидерите на КНР, пише WSJ.

Локдауните в Китай доведоха до ръст на разходите и безработицата

Локдауните в Китай доведоха до ръст на разходите и безработицата

Нивото на безработицата в страната е най-голямото от началото на пандемията

Китай трябва да действа по-решително по отношение на макроикономическите политики, за да хеджира икономиката срещу въздействието на епидемията от COVID-19, да поддържа растеж за второто тримесечие над 5% и да изпълни целта си за растеж от 5,5% за тази година, каза член на Комитет по кредитна политика на Народната банка на Китай, Уан Имин по време на икономическия форум, проведен в Пекин миналата седмица.

През първото тримесечие на тази година брутния вътрешен продукт на Китай се е увеличил с 4,8%, но много икономисти смятат, че тези данни може да надценяват ситуацията в икономиката на страната.

Експертите също са скептични дали Пекин ще достигне целта си за ръст на БВП от 5,5% тази година на фона на политиката на нулева толерантност към COVID-19, която вече доведе до намаляване на потребителските разходи и промишленото производство.

Китай има проблем: Спешно трябва да промени пенсионната възраст

Китай има проблем: Спешно трябва да промени пенсионната възраст

През 2020 г. основният държавен пенсионен фонд отчете първия си годишен дефицит

Китайските чиновници се стремят да привлекат чуждестранни инвеститори и компании, притеснени от увеличения натиск на Пекин върху частния сектор, включително най-атрактивните технологични компании, казаха източниците изданието. Освен това китайските власти възнамеряват да променят политиката на натиск върху други сектори, включително строителството на недвижими имоти, за да подкрепят икономиката.

Международният валутен фонд по-рано този месец понижи прогнозата за растеж на БВП на Китай до 4,4% от очакваните по-рано 4,8%, позовавайки се на нарастващия натиск от блокировки върху икономиката, както и въздействието на руско-украинския конфликт като негативни фактори. БВП на САЩ, според прогнозата на МВФ, ще се увеличи с 3,7% тази година (предишна прогноза - 4%).