Властите в най-голямата провинция за добив на въглища в Китай - Шанси, наредиха на 98 мини да увеличат производството си, предаде Reuters. Увеличението ще е с 55,3 милиона тона годишно, според документ, потвърден от правителствен служител. Очаква се китайските мини да добавят 8 милиона тона въгледобив само между октомври и декември тази година.

Китай призовава за огромно увеличаване на добива на въглища, за да се пребори с енергийната криза

"Това показва, че правителството е решително в целта си да увеличи местното производство на въглища, за да облекчи недостига", коментира пред Reuters търговец от Пекин.

И най-мръсните въглища поскъпват заради кризата в Китай

И най-мръсните въглища поскъпват заради кризата в Китай

Миналата година цената им бе около $20. Сега се продават срещу $120

Китайските служители са наредили на повече от 70 мини и във Вътрешна Монголия да увеличат производството на въглища с близо 100 милиона тона

Причината: страната се бори с най-големата енергийна криза от години. Властите се сблъскват с рекордно високи цени и недостиг на електроенергия и това буквално "осакатява" промишленото производство. Предложеното увеличение ще представлява близо 3% от общото потребление на въглища за топлоенергия в Китай.

Междувременно потреблението на въглища в страната вече се покачва, тъй като североизточен Китай стартира зимния отоплителен сезон. Големите електроцентрали имат запаси за около 10 дни употреба, в сравнение с повече от 20 дни миналата година по същото време.

Колко тежка е енергийната криза в Китай?

Колко тежка е енергийната криза в Китай?

Заводите затварят и вече бе отчетен спад в производството, а компаниите търсят друга дестинация за инвестициите си

За да осигури електрозахранване и отопление за потребителите, Китай отвори наново десетки доскоро нефункциониращи мини и одобри доста набързо няколко нови. Правителството призова и за "подходящо" повишаване на вноса на въглища до равнищата на миналата година, след като той спадна с близо 10% през първите осем месеца на 2021-ва.

Страната дори освободи австралийски въглища от митническо складиране, въпреки почти годишната неофициална забрана за внос от Австралия. Комуналните услуги пък са използвали редки източници на доставки като Казахстан и САЩ. 

Допълнителното производство на въглища във Вътрешна Монголия би трябвало да облекчи донякъде енергийната криза в Китай, но дори годишният капацитет от 98 милиона тона може да не са достатъчни, коментират енергийни експерти. Анализаторите от Guosheng Securities очакват недостигът на въглища за отопление в Китай да достигне 116 милиона тона до края на годината.

Eнергийната криза в Китай вече е заплаха за целия свят

Eнергийната криза в Китай вече е заплаха за целия свят

Поредният шок за световните вериги за доставки е на лице