Върховният съд на Германия отмени ключов елемент от плановете на правителството за справяне с изменението на климата и трансформиране на икономиката, предава Bloomberg. По този начин най-голямата европейска икономика дава крачка назад в борбата срещу климатичната криза.

Политическите анализатори коментират, че това е и сериозен неуспех  на коалицията на канцлера Олаф Шолц.

Снимка 635463

Източник: iStock

Федералният конституционен съд постанови, че прехвърлянето на 60 милиарда евро, предназначени за справяне с пандемията Covid-19 в извънбюджетен фонд, нарушава германския конституционен закон. Оспорването беше подадено от депутати от основния опозиционен консервативен алианс, които казаха, че искат да гарантират устойчивостта на публичните финанси на страната.

Заради климатичните промени: Чакат ни с над 20% по-ниски житни реколти

Заради климатичните промени: Чакат ни с над 20% по-ниски житни реколти

Трябва спешно да бъдат внедрени нови по-устойчиви сортове

Според съда обхватът на фонда, който през август беше увеличен до 212 милиарда евро за периода 2024-2027 г., сега трябва да бъде намален с 60 милиарда евро. Решението по никакъв начин не ограничава сумата, която правителството може да похарчи за справяне с изменението на климата, а по-скоро бюджетните методи, които може да използва.

Вс пак се допускат се изключения за подпомагане на справянето с природни бедствия и други извънредни ситуации.

Парламентът одобри спиране на механизма за три години до 2022 г. за борба с пандемията, но впоследствие правителството прехвърли неизползваните заеми на стойност 60 милиарда евро в своя Фонд за климата и трансформацията, известен като KTF.

Опозиционните законодатели твърдяха, че чрез насочването на тези разрешения за дълг към KTF, администрацията на Олаф Шолц е нарушила правилата за дълговата спирачка.

Законодателите на коалицията не успяха да покажат, че средствата все още са достатъчно силно свързани с преодоляването на последиците от пандемията.

Бюджетната политика беше една от основните спорни точки в коалицията на Шолц от неговите Социалдемократи, Зелените и Свободните демократи и решението може да предизвика нови вътрешни борби в страната, коментират експерти.

"Климатични лицемери": Кои са западните държави с огромни нефтени и газови проекти

"Климатични лицемери": Кои са западните държави с огромни нефтени и газови проекти

Класацията е на Oil Change International